Goran Bogdan podržao Marka Janketića:"Ne dam na kuma"; Bjelogrlić pozvao institucije da zaštite kolegu 1Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages, medija centar, Fest.rs

Glumac Goran Bogdan podržao je srpskog kolegu Marka Janketića kog već danima napadaju i vređaju na društvenim mrežama zbog izjava o Srbiji.

Kako piše Index.hr, Bogdan je objavio zajedničku sliku s Janketićem iz kreveta, i napisao poruku: „Ne dam na kuma“ – poručio je Bogdan i ostavio emotikon srednjeg prsta.

Podsetimo, Marko Janketić je u poslednjem intervjuu kritikovao svoju zemlju i društvo te se zbog toga našao na udaru Srba na društvenim mrežama, a napale su ga čak i neke poznatije osobe iz srpskog javnog života.

„Voleo bih da moje ćerke žive u društvu koje nije obespravljeno, gde institucije imaju svoju ulogu. Živimo u društvu koje ne funkcioniše. Nije pre 10 godina bilo bolje, da je bilo, ne bi sada bilo gore, eto tako bih to rekao“, izjavio je u emisiji Nove.rs PopTok.
„Odavde bi trebalo otići. Pokupiš kofere, kupiš avionsku kartu u jednom pravcu i zapališ odavde. Ovde nikada neće biti bolje. Malo sam ljut pa ovako pričam. Neko je objavio da su glumci podmireni pa se ne bune protiv Buhe. Digla mi se kosa na glavi od Facebook aktivista“, izjavio je Janketić.

„Izađite braćo na ulicu, kao ovi veliki Srbi kojima su puna usta Kosova. Skupite se, junaci, idite tamo pa se rokajte. Nemojte nas maltretirati. Meni ordinirate po mozgu. Sve junaci, ogromni junaci, krste se, mole Boga. To je teror. Mi smo ovde pod terorom. Ovo je pakao“, govorio je Janketić.

Usledile su uvrede na društvenim mrežama. Twitter su preplavile reakcije na Janketićevu izjavu, i to prilično burne.

„Ono što je Marko Janketić rekao nije kritika vlasti, nego pljuvanje svoje zemlje. Srbija nisu ratni zločinci i mafijaši koji su u njoj na vlasti i čerupaju je gde god stignu… Zemlja i njene institucije nisu isto. Isto kao što ni građani ove zemlje nisu ni Aleksandar Vučić ni Milošević“, napisao je jedan tviteraš.

Drugi je, pak, piše Index.hr spomenuo činjenicu da je Janketić sin poznate srpske glumice Svjetlane Knežević i glumca Miše Janketića. „Često se dešava da oni privilegovani koji su ogrezli u nepotizmu najviše kukaju zbog države i društva. Nemojte se čuditi. Čak i kad je sama kritika opravdana i smislena po sebi, ona nije autentična jer nije došla iz iskustva obespravljenog i društveno poniženog čoveka“, piše jedan tviteraš.

„Koliko mi je gotivan bio Marko Janketić i onda ova izjava o Srbiji“, piše jedna osoba na Twitteru, a nagomilalo se i pomalo uvredljivih komentara.

Janketića je napao i urednik Informera Dragan Vučićević. „Pa zašto ne odeš? Ko ti brani? Neće biti, Janketiću, da ti je tako loše u Srbiji… Deder, heroino, reci nam koliko si para uštedela od uloga u TV serijama koje plaća Telekom Srbija“, napisao je Vučićević.

Goran Bogdan podržao Marka Janketića:"Ne dam na kuma"; Bjelogrlić pozvao institucije da zaštite kolegu 2
Foto: Instagram snimak ekrana

Sa druge strane, Janketića su podržale brojne kolege, građani, između ostalih i Dragan Bjelogrlić glumac i reditelj, koji je na svom „storiju“ postavio da „GOS (Glumačka organizacija Srbije) najoštrije osuđuje napade i govor mržnje usmerene ka Marku Janketiću i pozvao nadležne institucije da rade svoj posao i zaštite njihovog kolegu.

– Prema članu 24 i 25 Ustava, ljudski život je neprikosnoven, a fizički i moralni integritet čoveka – nepovrediv. Otuda se pretnje smrću i podsticanje nasilja ne mogu pravdati slobodom izražavanja. Ona ne može biti važnija od prava na život i integritet čoveka – napisao je Bjelogrlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari