Goran Bogdan za Danas: Znate što je još kompleksnije od zločina? Žrtve. 1Foto : Antitalent Produkcija / Contrast / AFP / Profimedia

U filmu „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ reditelja Nebojše Slijepčevića ovenčanog Zlatnom palmom na ovogodišnjem 77. filmskom festivalu u Kanu Goran Bogdan igra svedoka ratnog zločina koji se desio na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini kada su pripadnici srpskih paravojnih snaga dobivši dojavu da u vozu ima muslimanskih putnika pronašli njih 19 i pogubili ih ubrzo nakon što je voz krenuo.

Ovaj istiniti događaj na osnovu kojeg je snimljen film „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ desio se 27. februara 1993. godine a među streljanim putnicima bio je i Tomo Buzov penzionisani oficir JNA, Hrvat iz Kaštela koji se jedini među 500 putnika usprotivio nasilnicima.

Goran Bogdan, jedan od najboljih glumaca u regionu, koji pleni svojom skromnošću, zbog obaveza  mogao je da odgovori samo na jedno pitanje Danasa u vezi sa nagrađenim filmom ,a to je zašto je odlučio da prihvati ulogu koja se tiče ovde uvek kompleksnog pitanja ratnih zločina.

– Zašto sam prihvatio tu ulogu? Zašto ne? Imajući u vidu da se bavi kompleksnim pitanjima ratnih zločina? Da. Ratni zločini jesu to. Kompleksni. Ali su isto tako i jednostavni u svojoj banalnosti. Banalnosti zla. Koja bi bila alternativa vašem pitanju. Odbiti ulogu, zato što se bavi time? Ja ne bih. Znate što je još kompleksnije od zločina. Žrtve. Ljudi koje oni iza sebe ostavljaju. I tuga tih ljudi. Njihove reakcije me možda i zanimaju. To je recepcija koja me zanima. Ova uloga se ne razlikuje od drugih. Bilo bi pamfleticno sada zbog teme filma nešto posebno isticati. Nastojim dati sve od sebe kao i svaki drugi put – objasnio je Goran Bogdan za Danas.

Ranije, u intervju za hrvatsku Gloriju Goran Bogdan je govoreći o svojoj ulozi u ovom kratkometražnom ostvarenju kazao da se film „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ bavi zločinima, odnosno, otmicom i likvidacijom civila iz voza koji je išao na liniji  Beograd – Bar 1993. godine.

„ To je okosnica radnje, ali bavimo se više odnosom čovjeka, nijemog promatrača, na svireposti koje se događaju oko njega. Na vječnu dilemu reagirati ili ne reagirati i samu mogućnost koliko je reagirati moguće. Koliko je humanost krhka i koliko su granice ljudskog porozne. Kako je svijet koji mislimo da je stvarnost ustvari samo „naša“ stvarnost. Da svjetovi koje smo toliko pomno i s trudom gradili, a ta nam je gradnja izazivala tjeskobe i strepnje, nadanja, očekivanja, razočaranje, mogu lako biti isparani i pretvoreni u prah a da nitko ili malo tko reagira na to“,

U filmu „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ pored Gorana Bogdana igraju još Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Ideja za film „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ prema rečima Danijela Peka producenta ovog ostvarenja inspirisan potresnim tekstom Borisa Dežulovića „18 ruža za 19 žrtava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari