goran skrobonjaFoto: Marija Mladjen/ATAImages

Goran Skrobonja odgovarao je na naša pitanja šta je sve čitao, slušao i gledao ovih dana.

Nedavno je izašlo i reizdanje njegove zbirke „Od šapata do vriska„, a intervju možete pročitati OVDE.

Čitam

Čitam uglavnom ono što prevodim – a trenutno prevodim knjigu koja se pojavila pre samo mesec ili dva i odmah „digla prašinu“ dovodeći u pitanje ustaljena mišljenja o tome da ono što nazivamo „zapadnom civilizacijom“ ima svoje korene isključivo u antičkoj Grčkoj i Rimu.

Britanska istoričarka Džozefina Kvin objavila je knjigu „Kako je svet stvorio Zapad“ u kojoj izlaže četiri milenijuma ljudske istorije kao isprepletane uticaje kultura i društava ne samo oko Egeja ili na Apeninima, već i iz Afrike, Anadolije, Indije i dalekog istoka.

I zaista uživam dok radim – mislim da će ta knjiga biti veoma referentna za sve koji se bave istorijom uopšte, i „civilizacijskim promišljanjem“ posebno.

Isto tako, spremam se da pročitam knjigu posvećenu grupi ABBA (Bright Lights, Dark Shadows) pošto sam nedavno posetio njihov muzej u Stokholmu („Hodate kad ulazite, plešete dok izlazite“, glasi tamošnji slogan), pa sam se dodatno zainteresovao za njihovu priču.

Slušam

U međuvremenu preslušavam novo izdanje albuma koji je na mene veoma uticao u mladosti – „Bursting Out“ grupe Jethro Tull, po mom skromnom mišljenju, jednog od najboljih albuma snimljenih uživo svih vremena. Malo nostalgije, malo putovanja u prošlost…

Gledam

Upravo sam s ogromnim zadovoljstvom odgledao prvu sezonu britanske serije „Slow Horses“ sa sjajnim Gerijem Oldmanom, i spremam se za sledeće dve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari