Predstava „Gospođa ministarka“ pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda proglašena je za najbolju na 43. Danima komedije odlukom i žirija i publike.

Ovaj komad Branislava Nušića u režiji Tanje Mandić Rigonat dobio je nagradu „Mija Aleksić“ za najbolju predstavu po mišljenju žirija, kao i priznanje „Miodrag Petrović Čkalja“ i statuetu „Jovanča Micić“ za najsmešniju predstavu, sa prosečnom ocenom publike 4,77, koje su preksinoć na zatvaranju festivala uručene Miloradu Mandiću, direktoru pozorišta „Boško Buha“.

Žiri koji je radio u sastavu: reditelj Kokan Mladenović, dramaturg Branislav Nedić i glumica Ivana Jovanović, nagradu za najbolje rediteljsko ostvarenje i statuetu „Ćuran“ dodelili su Nikoli Zavišiću za režiju predstave „Izbiračica“ Narodnog pozorišta iz Beograda i Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja. Statuete „Ćuran“ za najbolja glumačka ostvarenja pripale su Miloradu Mandiću za ulogu Tošice u „Izbiračici“, Ivanu Bosiljčiću za ulogu Branka u istoj predstavi i Goranu Jevtiću za ulogu Živke ministarke u nagrađenoj „Gospođi ministarki“.

Priznanje „Nikola Milić“ za najbolju epizodnu ulogu dobio je Dragan Ostojić za ulogu Gospođe Diperi u predstavi „Zeko, zeko“ Narodnog pozorišta iz Kikinde, dok je nagradu za najbolju mladu glumicu dobila Nina Janković za ulogu Džil u predstavi „Leptiri su slobodni“ Zvezdara teatra, a za najboljeg mladog glumca Miloš Cvetković za ulogu Trogiranina studenta u predstavi „Veliki manevri u tijesnim ulicama“ Narodnog pozorišta iz Niša. Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Mirašu Vuksanoviću i Nikoli Zavišiću za predstavu „Izbiračica“, a za najbolju kostimografiju Suni Kažić u istoj predstavi. Specijalnu nagradu žiri je dodelio Nataši Ilić, lektorki predstave „Veliki manevri u tijesnim ulicama“.

Glumici Radi Đuričin pripala je ovogodišnja nagrada za životno delo „Zlatni ćuran“, koja joj je uručena na otvaranju festivala.

Selektor ovogodišnjeg festivala bio je reditelj Jug Radivojević, koji je pre početka Dana komedije izjavio da je u srpskim pozorištima komedija kao žanr izgubljena, te da je posle više od 20 odgledanih predstava tokom selekcije uočio da je „žanr komedije u mnogome mutirao, i da je opterećen melodramom, tragedijom i groteskom“. On je na zatvaranju festivala apelovao na domaća pozorišta da u narednoj sezoni daju više prostora komedijama.

Zanimljivo je da je predstava „Izbiračica“, koja je je osvojila nekoliko nagrada žirija, kod publike prošla najlošije, sa najmanjom ocenom 3,88. Nakon izvođenja jedan od glavnih glumaca Ivan Bosiljčić je izjavio da ova predstava i nije komedija, te da su glumci prihvatili učešće na festivalu komedije, kao podršku Jagodini zbog ponižavajuće malo finansijskih sredstava koje je ove godine festival dobio (od Ministarstva kulture i informisanja 750.000 dinara, što nije dovoljno ni za pokrivanje najosnovnijih troškova).

Festivalska publika je u prvoj polovini festivala bila razočarana ovogodišnjim izborom, a tom stavu se pridružio i predsednik žirija Kokan Mladenović, koji je izjavio da je žiri razmišljao da ove godine uopšte ne dodeli nagrade.

Na zatvaranju festivala, u čast nagrađenih, glumci pozorišta „Slavija“ iz Beograda odigrali su predstavu „Povratak u Montenegro“ u režiji Slavenka Saletovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari