Gost Beldocsa, japanski dokumentarista Kazuo Hara 1Foto: FoNet/ Nenad Đordjevic

Film „Ekstremno privatni eros: LJubavna pesma 1974“ govori o meni iako je kamera bila okrenuta od mene. Glavni lik je moja bivša supruga, sa kojom sam proveo tri godine bračnog života.

Okrenuvši kameru ka njoj mnoge intimne stvari, od kojih me je bilo stid, izašle su na videlo, a ja sam morao da se sučeljavam sa tim – kazao je čuveni japanski dokumentarista Kazuo Hara danas na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda odgovarajući na pitanje koji mu je od njegovih pet filmova, koji će biti prikazani na Beldocsu, najdraži.

On je objasnio da je dokumentarac „Ekstremno privatni eros“, kao finalni proizvod, bio najbliži onome što je hteo da napravi i u tom smislu mu je on malo draži od drugih i dodaje da su mu u tom malom broj od pet filmova svi bliski i dragi.

– Kada počnem da pravim dokumentarne filmove već imam sliku kako bih hteo da izgledaju. Uglavnom nakon završetka snimanja i montiranja shvatim da je slika daleko od onoga što je bila prvobitna zamisao, sem kad je u pitanju ovaj film – ukazao je Hara.

Japanski dokumentarista i autor kultnog filma „Careva ogoljena vojska i dalje maršira“ gost je ovogodišnjeg Beldocs festivala na kome će biti priređena kompletna retrospektiva njegovih dokumentaraca. Tokom njegove prve posete Srbiji, Hara će u Beogradu održati masterklas koji će biti svojevrsno putovanje kroz njegovo osvajanje autorske slobode.

Retrospektiva njegovih dostupnih dokumentarnih filmova broji pet dela: „Zbogom CP“ (1972), „Ekstremno privatni eros: LJubavna pesma 1974“ (1974), „Careva ogoljena vojska i dalje maršira“ (1987), „Posvećeni život“ (1994) i „Azbestno selo u Japanu“ (2016), a oni će po prvi put biti prikazani u Srbiji.

Hara je kazao i to da je petnaestogodišnji rad na njegovom novom filmu koji se bavi ekološkom katastrofom Minamate završen i film je trenutno u procesu montaže. Inače, o tom događaju i novinaru koji ga je otkrio DŽoni Dep je snimao film u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari