Bista nobelovca Ive Andrića, visoka 2,4 m, juče je svečano otkrivena u Višegradu, uz prisustvo brojnih zvanica iz regiona. Bistu je otkrio režiser Emir Kusturica povodom godišnjice gradnje Andrićgrada, posvećenog slavnom piscu.


– Andrićgrad je grad stvaralaštva, umetnosti i pomirenja, nastao kao reakcija na rušenje njegove biste 1991. i podstaknut nemarom u slavljenju godišnjice dobijanja njegove Nobelove nagrade u Beogradu. Ovo je grad podignut nobelovcu u čast kako ne bi pao u zaborav, kao ni drugi istaknuti pojedinci iz prošlosti poput Nikole Tesle, bez kojeg danas ne bismo imali ni struju, ni internet, ni mobilne telefone, a njegov prah stoji u neuglednoj stalaži u Beogradu u neuglednom muzeju. Samo velika ljubav mogla je da stvori ovaj grad u snažnoj potrebi da lepota izrazi pacifičku ljubav. Ko misli drugačije pripada grupi ljudi koja veruje da laž može da postane istina – rekao je Kusturica, idejni tvorac Andrićgrada.

– Kada mi je Emir Kusturica, moj dugogodišnji prijatelj, izložio ideju da učestvujem u izgradnji Andrićgrada, nisam imao nikakvu dilemu. Danas obeležavamo važnu fazu izgradnje ovog grada, odnosno postavljanjem biste vraćamo Andrića na najbolji način na mesto gde će nacionalne vrednosti svih naroda s ovih prostora biti afirmisane – istakao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik:

– Kao budući premijer obećavam da će Srbija uvek graditi najbolje odnose sa Republikom Srpskom, pomagati je i čuvati. Niko nema pravo da kritikuje Srbiju što vodi računa o svom narodu koji živi preko Drine. Nikakva izmena Dejtonskog sporazuma ne može biti moguća bez saglasnosti sva tri identiteta. Nova vlada Srbije biće glavni faktor stabilnosti i mira u regionu, a u njeno ime obećavam podršku za završetak Andrićgrada – u svom govoru najavio je Ivica Dačić, lider SPS, mandatar za sastav nove vlade i budući premijer.

U ime predsednika Tomislava Nikolića, prisutnima se obratio njegov savetnik Oliver Antić, koji je preneo neizmernu radost Tomislava Nikolića zbog izgradnje Andrićgrada, koju čini isključivo stvaralaštvo, čime ovaj grad simbolizuje jedinstvo i spajanje naroda.

– Za Andrića mostovi su bili važniji od kuća. Mit o Drini kao granici naroda potiče iz XX veka sa ciljem da se od nje napravi čelična zavesa među narodima. Međutim, ova reka nije linija razdvajanja nego spona – rekao je u svom obraćanju aktuelni ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Kusturica je predao ključeve grada Dodiku, Jeremiću i Matiji Bećkoviću kao počasnim građanima Andrićgrada. Matija Bećković, čestitajući Vidovdan, izjavio je da sem Ive Andrića nijedan srpski pisac nije u svojim delima imao toliko jezika, nacija i vera. Ceremoniji otkrivanja Andrićeve biste, koja je rad vajara Milenka Mandića, prisustvovali su i beogradski muftija Muhamed Jusuf Spahić i vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

Brojne zvanice i gosti iz diplomatskog, crkvenog, kulturnog kora dočekani su hlebom i solju uz muziku orkestra Dejana Petrovića, a prigodan program priredila su različita kulturno-umetnička društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari