Povodom pedesetogodišnjice nemačko-francuskog ugovora -“Traité d’Elysée/Elysée-Vertrag“, u Pinakoteci moderne otvorena je izložba grafika Onorea Domijea – Honoré Daumier (1808-1879), najznačajnijeg francuskog karikaturiste u 19. veku.

Reč je o 240 grafika iz tematski opsežne zbirke koja je nedavno akvirirana, zahvaljujući kolekcionarima-darodavcima, bračnom paru Brigiti i Valteru Kamesu. Posebnost izložbe se sastoji u činjenici da se ove grafike i litografije prvi put javno izlažu. Fondacija za podršku bavarskih muzeja „Museumstiftung“ uručila je odeljenju Staatliche Graphische Sammlung pri Pinakoteci moderne 3.085 Domijeovih litografija, čime se agregirala najopsežnija zbirka Domijeovih dela na tlu Nemačke. Pri sastavljanju zbirki Domijeovih grafika očito je posebno važno sastaviti jednu homogenu seriju. Zna se da je Domije rado stvarao u serijalnim tematskim ciklusima, te je njihova rekonstrukcija akt velike kolekcionarske sreće. U zbirci porodice Kames je nekoliko takvih kompletnih serija, koje omogućuju pogled u bogati i raznovrsni spektar motiva i sižea Domijeovog dela. Nekoliko dominantnih tema kao ogledalo i refleks epohe između Luja Filipa i Treće republike su – ambiciozni političar i nesposobni protagonisti na vrhu države, blazirana buržoazija Pariza, trapavi seljaci, razularena omladina ili decidiranost žena. Takvi tipovi su pod Domijeovom lupom kritički osvetljeni i oštrim perom karikirani.

Domije je bio saradnik satiričnog nedeljnika „La Caricature“ (1830-1835), čije je izlaženje cenzura ubrzo zabranila. No, Domije je radio i za časopis „Le Charivari“ (1832-1875). Njegov opus broji oko 4000 litografija i oko 1000 crteža. Njegovo delo se odlikuje originalnim satiričnim izobražavanjem dramatičnih svetlo-tamnih efekata, preciznim fiziognomijama i situativnom komikom. Njegove ilustracije omogućuju neposredan pogled u ondašnje dnevnopolitičko i društveno zbivanje.

Ernst von Siemens Kunststiftung je omogućio izlaženje opsežnog kataloga Domijeovih grafika sa propratnim esejima kuratora izložbe i nekoliko specijalista za Domijeovo delo. Izložba će biti otvorena do 17. februara 2013.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari