Gran pri Joakimfesta tivatskoj predstavi „Ćelava pjevačica”, nagrada publike za „Očeve i oce” Narodnog pozorišta iz Beograda 1Foto: Nenad Borisavljević

 

Po oceni stručnog žirija ovogodišnjeg Joakimfesta najbolja predstava ovog međunarodnog pozorišnog festiavala održanog od 8. do 14. oktobra u kraguujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru je „Ćelava pjevačica” produkciji Centra za kulturu Tivat, dok je nagradu publike dobila predstava „Očevi i oci” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Žiri 19. Međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfest u sastavu Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar, teatrolog i dramaturg (Srbija), Ivana Vujić, pozorišna rediteljka i redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu (Srbija) i Miroljub Mijatović, glumac i teatrolog (Bosna i Hercegovina), noćas je saopštio svoju odluku:

Nagrada Gran pri „Joakim Vujić” za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi „Ćelava pjevačica”, u produkciji Centra za kulturu Tivat.

Za beskrajno scenski inspirativnu adaptaciju klasičnog Joneskovog dela „Ćelava pjevačica” ne samo na bokeški dijalekt nego i u kompletan i kompleksan prostor Boke kotorske, što je omogućilo i podstaklo izuzetnu inspiraciju ličnog ja svih glumica i glumaca, kao i reditelja i adaptatora Jagoša Markovića. Visoko kvalitetan rad na dizajnu svetla doprineo je kvalitetu ove predstave. Sve ovo rezultiralo je energijom koju su prepoznali i žiri i publika, stoji u eksplikaciji stručnog žirija.

Specijalna nagrada grada Kragujevca dodeljuje se Kati Đarmati za dramatizaciju predstave „Očevi i oci” romana Slobodana Selenića u režiji Veljka Mićunovića, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.

Autorka dramatizacije je umela i uspela da sačuva sve najvažnije tokove složenog Selenićevog romana i prenela ih u inspirativan i delotvoran materijal od kojeg je nastala uzbudljiva drama o večitim podelama u našem društvu, ističe žiri 19. Joakimfesta.

Pohvala stručnog žirija Festivala dodeljena je mladoj glumici Ivi Milanović za ulogu Jelene u predstavi „Očevi i ociNarodnog pozorišta u Beogradu.

Iva Milanović je u liku Jelene donela izuzetnu jednostavnost i istovremeno dubinu i snagu koje su na neobičan i neuobičajen način oslikale lik mlade revolucionarke.

Direkcija 19. Međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfest dodelila je Specijalnu pohvalu za kolektivnu glumačku igru ansamblu predstave Atau-kere, Regionalnog akademskog dramskog pozorišta Karaganda, Kazahstan.

Gran pri Joakimfesta tivatskoj predstavi „Ćelava pjevačica”, nagrada publike za „Očeve i oce” Narodnog pozorišta iz Beograda 2
Foto: Nenad Borisavljević

Nagrada Žirija publike za najbolju predstavu festivala dodeljena je predstavi „Očevi i oci”. Žiri publike ove godine činili su Lela Vujošević, sociološkinja, Ilija Obrić, dipl.pravnik i Svetlana Srećković, med. sestra.

Pod sloganom „(O) čemu (priča) pozorište ?” u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru od 8. do 14. oktobra odigran je 19. Joakimfest, međunarodni pozorišni festival na kome su u takmičarskom delu festivala od 8. do 14. oktobra u izboru selektora Miloša Latinovića, književnika učestvovale predstave iz Kazahstana, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari