Izložba 11. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature biće otvorena 21. aprila u Modernoj galeriji i trajaće najmanje dva meseca, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture. Prema rečima Radoša Gačića, urednika likovnog programa, na ovoj izložbi premašena je brojka od 1000 umetničkih dela. „Tome doprinosi i prateća izložba Pergament u minijaturi autorke Leposave Milošević Sibinović.

Imaćemo i malu postavku 10-ak radova selekcije Norveške, predstavljenu na jednoj tabli. Ove godine će učestvovati najpoznatija imena novije srpske kulture i umetnosti. Broj od 30 i nešto zemalja stalnih učesnica, ove godine premašen je i dostigao je cifru od 41. Veliki je odziv Japanaca, Kanađana, Čileanaca, Španaca , i kao i uvek, Italijana i Mađara, ali i umetnika iz Grčke, Argentine, Australije i SAD“, istakao je Gačić.

Ovogodišnji Gran pri dodeljen je Kosti Bogdanoviću, a prva nagrada za slikarstvo Mariji Knežević. Nagrada za grafiku pripala je Tamari Krstić, za skulpturu Svetozaru Mirkovu, za crtež Gabrijeli Bulatović, za primenjenu umetnost Nataši Vasilić, za fotografiju Branimiru Karanoviću, a za intermedij Božidaru Plaziniću. U oblasti sakralne umetnosti specijalna nagrada dodeljena je Miroslavu Milanoviću, dok je specijalnu pohvalu žirija dobila Ranka Marković. Nagrada komune Vefns iz Norveške za mladog i perspektivnog umetnika iz Srbije pripala je Olgi Đorđević. Odluku o dodeli nagrada doneo je žiri u sastavu: Zdravko Vučinić, predsednik, i Manolis Janadakis i Branko Raković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari