Gran pri Naisa na 46. Filmskim susretima Niš za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu dobio je glumac Ljubomir Bandović, za uloge u filmovima „Sestre“ i „Neprijatelj“. Nagrade Car Konstantin i Carica Teodora, za najbolju mušku i žensku glavnu ulogu, dobili su mladi glumci Miloš Biković („Montevideo, bog te video“) i Ivana Vuković („Sestre“), oboje prvi put na filmu.


Ovako je odlučio glumački žiri festivala, koji su činili predsednica Ljiljana Stjepanović i članovi Andrej Šepetkovski i Sonja Kolačarić. Laureatima nagrade su uručene sinoć na svečanom zatvaranju festivala na Letnjoj pozornici u Tvrdjavi. Imena dobitnika tada su prvi put i saopštena, što je presedan ovogodišnjeg festivala, pošto se ona godinama unazad saopštavaju na redovnoj konferenciji za novinare, koja se organizuje na dan zatvaranja, ali u podnevnim satima. Odluku da ovoga puta bude drugačije doneo je žiri i kratko je obrazložio „diskrecionim pravom koje ima po pravilniku festivala“.

Bandović je bio vidno obradovan, ali i iznenađen Gran prijem i zahvalio se na poverenju, uz komentar da „ima utisak da ovu nagradu tek treba da zasluži“. Čini se, međutim, da se ukus žirija u velikoj meri poklopio sa simpatijama publike, koja je najnovijeg „vlasnika“ Naise pozdravila burnim aplauzom i ustajanjem sa sedišta. Prema mišljenju žirija, Povelju za izuzetnu žensku ulogu zaslužila je Jasna Đuričić („Beli beli svet“), koja se na njoj zahvalila telegramom pošto je na snimanju u Sloveniji. Povelju za najbolju mušku ulogu dobio je Tihomir Stanić („Neprijatelj“), koji je kazao da mu ona znači i lično i zbog toga što je „vetar u jedra mladoj kinematografiji Republike Srpske“.

Nagrada za najbolju žensku epizodu uručena je mladoj Ani Mandić („Sestre“), kojoj je to prva nagrada u životu, a za mušku epizodu Viktor Savić („Šišanje“ i „Montevideo“), kome je to prva filmska nagrada, na kojoj se pored ostalog zahvalio dizanjem tri prsta i pozdravom: „Srbija“. Najbolji debitant, prema mišljenju žirija, jeste Petar Strugar („Montevideo, bog te video“). Povelje za najbolje strane glumce dobili su Bojana Novaković („Šišanje“) i Aleksandar Stojković („Neprijatelj“).

Očigledno opredeljenje ovogodišnnjeg žirija da najvažnije filmske nagrade dodeli mladim glumcima potvrdila je predsednica Stjepanović. Ona je izrazila „posebnu zahvalnost“ za mnoštvo sjajnih uloga glumačkim doajenima, poput Seke Sablić, Ljiljane Blagojević, Lazara Ristovskog, Predraga Ejdusa ili Vlaste Velisavljevića, ali je kazala da se žiri opredelio za drugačiji kriterijum.

– Odlučili smo da ovogodišnji festival mora da pripadne mladim ljudima. Prikazani filmovi pokazali su da imamo čitavu generaciju sjajnih mladih glumaca, zbog kojih se ne treba bojati za budućnost srpskog filma. Ponosni smo što ih imamo. Mladosti napred, rekla je Stjepanovićeva, zatvarajući festival.

Na jučerašnjoj redovnoj konferenciji za novinare saopštene su i nezvanične nagrade festivala. Publika je svojim glasovima za „glumca festivala“ proglasila Aleksandra Srećkovića, za ulogu u filmu „Zajedno“. Žiri kritike nagradu Fripresci dodelio je glumici Hani Selimović („Beli beli svet“) i glumcu Viktoru Saviću („Šišanje“). Žiri bečke filmske laboratorije „Sinhro film“ za najbolje glumce – producente proglasio je Aleksandra Srećkovića i Milicu Zarić. Žiri Narodnog pozorišta u Nišu je nagradu za najbolju komičnu ulogu „Žika Milenković“ dodelio Branimiru Brstini („Montevideo, bog te video“).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari