Gran pri predstavi „Stara planina” kragujevačkog Pozorišta ze decu i mlade na festivalu u Podgorici 1Foto: Zoran Laki Lazarević

 

Predstava Pozorišta ze decu i mlade Kragujevac „Stara planina” rediteljke Emilije Mrdaković apsolutni je pobednik 11. Međunarodnog festivala lutkarstva u Podgorici. Sem gran prija, kragujevačka predstava je osvojila još pet nagrada za: najbolju režiju, dramaturgiju, scenografiju i glumačko majstorstvo.

Na festivalu lutkarske igre koji okuplja pozorišta iz zemalja regiona i Evrope, predstave kragujevačkog Pozorišta za decu i mlade („Stara planina” i „Jan Bibijan”) osvojile su čak šest nagrada: nagradu „Goran Bulajić” za najbolju režiju, Emiliji Mrdaković, nagrada „Dragan Radulović” za najbolju dramaturgiju, Jeleni Stojanović Patrnogić, nagrada za najbolju scenografiju, Klaudia Lamantea, nagrada za glumačko majstorstvo, Milici Vraneš.

Glumica PZDKG Darija Nešić osvojila je nagradu za glumačko majstorstvo za predstavu „Jan Bibijan”.

Osim nagrada, direktorka Pozorišta za decu i mlade Kragujevac i Međunarodnog festivala „Zlatna iskra” Jelena Stojanović Patrnogić, proglašena je za ovogodišnjeg Ambasadora Međunarodnog lutkarskog festivala u Podgorici.

Međunarodni festival lutkarstva u Podgorici uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica održan je od 5. septembra u Kulturno- informativnom centru „Budo Tomović” a nastupili su pozorišni ansambli iz Španije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Predsjednik stručnog žirija festivala je bio Zoran Đerić, dramaturg i istoričar pozorišta, direktor Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Srbija, a članovi: Kristina Obradović, glumica Crnogorskog narodnog pozorišta, Crna Gora, i Lucija Prstec Smolčec, kostimografkinja, umjetnička direktorica InPuT festa, Hrvatska.

Festivalske predstave su se osim u Podgorici igrale još i u Andrijevici, Plavu, Mojkovcu i na Žabljaku.

Predatava „Stara Planina” Pozorišta za decu i mlade Kragujevac po konceptu Jelene Stojanović Patrnogić u režiji Emilije Mrdaković premijerno je izvedena 19. juna ove godine. Kamernog je tipa (izvodi se na sceni) i namenjena je deci uzrsta od osam i više godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari