Ime naroda - Ljubomir Bandovic u ulozi Svetozara Miletica foto promo uz dopustenjefoto promo uz dopustenje

Reditelju Darku Bajiću stiglo je priznanje sa upravo završenog filmskog festivala Emerald Peacock St. Petrersburg, na kojem je njegova istorijska saga “Ime naroda” osvojila Gran pri za najbolje ostvarenje u kategoriji igranog filma.

Kako je u svojoj recenziji pod naslovom “100 godina srpske Vojvodine” zapisao kritičar Robert Fogelberg Ruta, malo je istorijskih filmova, čak i kada prikazuju jednu stranu konflikta, koji su tako dobro urađeni kao “Ime naroda” izuzetnog reditelja Darka Bajića.

“Film se odvija paralalno u dva vremena 1918, pred sam kraj Prvog svetskog rata u kojem se Srbija, koja je kasnije pretvorena u kraljevin Jugoslaviju, bila izvesno pobednik, i godine1876, posle Berlinskog kongresa kada je Austro-ugrasko carstvo izvuklo korist i tako se moglo širiti na račun Bosne i Hercegovine”, zapisao je Fogelberg Ruta.

U svojoj nadahnutoj recenziji obratio je veliku pažnju i na glumačke domete, izdvajajujući hvale vredne likove koje su ostvarili Ljubomir Bandović koji igra Svetozara Miletića, Dragan Petrović Pele, Nikola Ristanovski, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Milutun Mima Karadžić, Aleksandar Matić, Arpad Mesaroš, Radovan Vujović, Andrija Kuzmanović, Ana Franić, Ivan Bekjarev, Igor Benčina, Pavle Mensur, ali i na ostale segmente filma.

“Fotografija koju publika zapaža jako je slična nemačkom ekspresinizmu, koji je tada vladao. Potpuno je zadivljujuće kako je direktor fotografije Zoran Jovanović, lagano prelazio u novi stil, sa nemačkog ekspresionizma na francuski impresionizam, i slične pravce u vreme devetnaestog veka… Vidimo i koliko reditelj Darko Bajić dobro koristi i poigrava se sa eksperimentalnim filmom i avangardom, uz pomoć sjajne montaže Andrije Zafranovića i Petra Milića…”

Film “Ime naroda” je, kako na kraju svoje recenzije zaključuje ovaj kritičar, “veličanstven, mada ima i malu manu što se ne prikazuju scene bitaka u Velikom ratu. Ali, to je film koji jednostavno morate videti i uživati u njemu”, preporučuje Robert Fogelberg Rota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari