Kratki igrani film „Tajne“ rediteljke Margerite Spampinato iz Italije osvojio je Gran pri 60. Beogradskog festival dokumentarnog i kratkometražnog filma koji je završen u subotu svečanim uručenjem nagrada u Domu omladine.


Zlatne plakete Beograd dobili su animirani filmovi „Rabbitlend“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka i „Oh, Vili“ Eme de Svef i Marka Džejmsa Rolsa iz Belgije. Zlatne medalje Beograd pripale su dokumentarcu „Sutra ćemo ponovo da živimo“ Korine Gizen iz Nemačke i kratkom igranom filmu „Nuklearni otpad“ Miroslava Slabospitska iz Ukrajine. U domaćoj selekciji Zlatne medalje Beograd dobili su dokumentarac „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka“ Ivane Todorović, kratki igrani „Prolećna sunca“ Stefana Ivančića, eksperimentalni film „Priča o stanovnicima zida“ Andreja Boke i animirani „Običan dan“ Vuka Palibrka, kao i Akademski filmski centar „Studentski grad“ za najbolju produkciju grupe filmova.

Diplome za pojedinačni autorski doprinos dobili su snimatelj Igor Đorđević, animatori Ana Nedeljković i Nikola Majdak, montažer Vladimir Petrović i kompozitori Mirjana Vladisavljev i Ivan Pavletić.

Jednoglasnu odluku o nagradama doneo je žiri čija je predsednica bila glumica Mirjana Karanović, a članovi reditelji Lordan Zafranović, Marija Milanović i Afarin Egbal i profesorka iz Lajpciga Vera Šmit.

Nezvanična nagrada Festivala

Žiri Udruženja filmskih umetnika Srbije – UFUS u sastavu: filmski scenograf Sava Aćin – predsednik, i dramaturg Miodrag Novaković – član, dodelio je nagradu „Jovan Aćin“ filmskom reditelju Stefanu Ivančiću, za kratki dokumentarni film „Prolećna sunca“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari