Grnčarijom do savremene umetnosti 1Foto: Nenad Kovačević

Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa održaće se u istoimenom selu kod Užica do 28. avgusta,

Deset umetnika iz SAD, Izraela, Rusije, Turske, Crne Gore i Srbije stvaraće umetnička dela služeći se tradicionalnom tehnikom, koju majstori – grnčari iz tog sela neguju vekovima.

U ovogodišnjem 21. sazivu učestvovaće Brook Armstrong (SAD), Ruth Hazi (Izrael), Ina Rogova i Natalija Korčemkina iz Rusije, Selahattin Peksen (Turska), Peko Nikčević (Crna Gora), Miloslav Pavelka (Beograda), Bojan Grujić (Ljubovija) i Ana Lazić (Užice), kao i Sofija Bunardžić, inicijatorka i organizatorka kolonije. Oni će biti smešteni u domaćinstvu Milana Savića, poznatog grnčara u Zlakusi.

Sofija Bunardžić, akademska slikarka – keramičarka i profesorka Umetničke škole u Užicu, koja je pokrenula koloniju i uspela da za „zlakušku tehniku“ izrade keramike zainteresuje umetnike iz sveta, ali i mnoge svetske galerije u kojima su izlagani eksponati sa te kolonije, podseća da je specifičnosti te manifestacije u finom spoju tradicije i savremene umetnosti.

– Spajanjem tehnike umetničke keramike i lončarsko – grnčarskog zanata, po čemu je kolonija prepoznatljiva u umetničkom svetu, umetnicima se omogućava da se oprobaju u tradicionalnom načinu izrade na ručnom točku, odnosno izradom predmeta na način koji se zove „zidanje – građenje“. Osim toga, umetnici koriste specifični materijal – glinu pomešanu sa mineralom kalcitom, a nastali radovi se prirodno suše i potom se peku na otvorenoj vatri – objašnjava Sofija Bunardžić i dodaje da je pečenje manjih umetničkih radova planirano za 27. avgust, a eksponata većih dimenzija u septembru. Tradicionalna izložba nastalih radove biće priređena u novembru ove godine u Gradskoj galeriji Užice.

Podsetivši na to da je kolonija do sada ugostila 320 umetnika, 16 likovnih kritičara, nekoliko umetničkih fotografa, arheologa, arhitekata i etnologa iz 31 države, ona je istakla da je njena želja da se u rad kolonije uključi što više mladih umetnika. Tako će, ove godine, kako je istakla, u koloniji učestvovati i bivši učenici Umetničke škole u Užicu, koji su sada akademski umetnici – Ana Lazić i Bojan Grujić.

Tu manifestaciju su i ove godine podržali Ministarstvo kulture i Grad Užice, ali grad nikako da reši problem trajnog i adekvatnog prostora za čuvanje i izlaganje nastalih umetničkih dela, čiji su autori sa svih kontinenata. Jedan deo eksponata je smešten u Potpećkoj pećini i potpuno se uklopio u taj ambijent, a iz gradske uprave najavljuju da bi taj problem uskoro mogao da bude trajno rešen.

– Grad Užice je prvi put blizu rešenja tog problema. Adaptacijom i renoviranjem strelišta u okviru Gradskog kulturnog centra, jedna etaža je planirana za galeriju u kojoj će predmeti umetničke kolonije biti stalno dostupni posetiocima, a druga etaža je ostavljena za strelište i druge sadržaje. U toku je izrada idejnog rešenja, a nakon toga znaćemo koliko će novca biti potrebno, kao i to kada će početi realizacija tog projekta – kazao je Petar Blagojević, gradski većnik.

Oživeo grnčarski zanat

Osim velikog doprinosa razvoju savremene umetnosti, kolonija u Zlakusi je oživela stari i gotovo zaboravljeni grnčarski zanat, po kome su bili poznati majstori u tom selu, tako da od te veštine, od pre nekoliko godina, živi na desetine domaćinstava u Zlakusi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari