Grupa Leb i sol odlikovana Ordenom zasluga Severne Makedonije 1Foto: ROBERT ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

 

Na svečanoj ceremoniji, Stevo Pendarovski, predsednik Republike Severne Makedonije, odlikovao je članove grupe Leb i sol „Ordenom zasluga za Severnu Makedoniju“.

Pendarovski je orden uručio Bodanu Arsovskom, Kokanu Dimuševskom, Vlatku Stefanovskom i Garabetu Tavitjanu u predsedničkoj rezidenciji „Vila vodno“ za „izvanredno, autohtono i jedinstveno muzičko stvaralaštvo“.

Napomenuo je da je skopska četvorka „proslavila zemlju visoko na svetskoj mapi umetničkih dostignuća“ i da njihova muzika „predstavlja kulturno nasleđe sa kojim su se identifikovale i rasle generacije i još rastu i žive generacije Makedonaca“.

Spomenuo je da su od njihovog prvog albuma, objavljenog 1978, članovi grupe Leb i sol definisani kao „neprikosnoveni instrumentalni virtuozi i pioniri u onome što su kritičari nazvali world music fusion – kombinujući rok, jazz i tradicionalne makedonske ritmove, stvarajući muziku koja daleko prevazilazi granice vremena“.

Istakao je i da su se oni tokom skoro pola veka postojanja „nametnuli kao nacionalni ponos i kategorija, status koji su bez muke održavali godinama, sve do danas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari