Predstava „Za sada nigde“, autorke Ane Lasić u režiji Dine Radoman, premijerno će biti izvedena večeras na sceni Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta u 20.30 sati. Lasićeva, „gastarbajter na privremenom radu u sopstvenoj domovini“, napisala je komad „Za sada nigde“ pre nekoliko godina u Sloveniji gde živi i radi već neko vreme.

Ne samo da je tekst u režiji Ace Popovskog potom izveden na Maloj drami Slovenskog narodnog gledališća, već je 2006. proglašen za najbolji dramski tekst u Sloveniji.

Jedna od tema komada je tema emigracije, ali je, kaže Ana Lasić, on i vrlo ličan i intiman i pitanje identiteta postavlja u različitim okvirima. Gubljenje, koje je u početku odgovor na to pitanje, zapravo se može tumačiti takođe kao način potrage. Komad ima strukturu snoviđenja i emotivne situacije u njemu povezuju se na asocijativan način, a važnije od toga da se u njemu sve razume je – da se i oseti.

Uslovno rečno zaplet, odnosno početnu situaciju u kojoj se dve žene, sa zajedničkom prošlošću i muškarcem u njoj, sreću na aerodromu, rediteljka je postavila minimalistički. Nema vremenskog sleda već su na scenu postavljena stanja dobijena kao rezultat jednomesečne radionice u kojoj su korišćene metode psiho drame i u kojoj su glumci i rediteljka razmatrali svoje likove i izvan okvira zadatog tekstom. S druge strane, zbog emotivne napetosti, predstava se može posmatrati i kao emotivni triler čije razrešenje zavisi od svakog gledaoca u publici ponaosob.

U predstavi igraju Milena Đorđević, Damjan Kecojević i Anđelika Simić. Dina Radoman je i scenograf, kostimograf je Snežana Krejić, a kompozitor Ivica Stjepanović, koji je za ovu prilku osmislio i specijalni instrument – hibrid pisaće mašine, harfe i još ponečeg. Repriza je 13. novembra.

Drski pokušaji

Scena Studio namenjena je „drskim pokušajima“, koji se ne ogledaju samo u rezultatima, već pre svega kao načinima rada, koji se, istina, ne tiču publike, ali su nešto što na duži rok pomera granice u pozorištu, podsetio je umetnički direktor JDP Gorčin Stojanović na konferenciji za novinare povodom premijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari