Jazzibar, međunarodni džez festival održaće se ove godine u Kraljevu od 6. do 8. jula i okupiće neka od izuzetnih imena džeza iz Srbije i čitavog sveta, poput Jelene Jovović, Vlade Maričića, Sofije Knežević, a iz inostranstva Reuta Regeva, Roja Janga, Hanesa Bekmana, Leonida Ptaške… specijalan gost festivala je naš džez trubač, Stjepko Gut.


– Sve što se u Srbiji dogodi drugi put, postaje tradicija. Tako i Jazzibar, ovaj drugi po redu, opravdava svoje postojanje i na dobrom je putu da postane najznačajnija manifestacija ove vrste u nas. Kada me je Aleksandra Kljajević, direktorka KC Ribnica, pozvala da konkretizujemo priče o pravljenju festivala prošle godine, konačno sam osetio odgovornost i postao svestan da se nešto mora učiniti. Uradio sam ono što sam morao, da zloupotrebim najbolje prijatelje da zajedno poradimo na kulturi, na džezu. Jedan od tih prijatelja je Stjepko Gut koji je nenajavljeni biser festivala. Kraljevo je grad pun života i potencijala za džez i festivale – istakao je umetnički direktor Jazzibar-a, Mihailo Blam, na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Džez trubač, Stjepko Gut, istakao je da mu pričinjava zadovoljstvo da drugi put nastupi u ovom gradu, budući da su neki od njegovih najboljih studenata potekli odatle.

– Moji se snovi ostvaruju svakim novim džez festivalom i klubom u Srbiji. Kada sam od Branka Pešića 1973. tražio stipendiju za školovanje, pitao me je, „Treba li to nama“. Tada sam torbu stavio na glavu i krenuo na školovanje po svetu. Danas postoji, zahvaljujući Miši Blamu, džez odsek u muzičkoj školi Stanković, a po ugledu na njih, i u Subotici, Zrenjaninu… Kraljevo je grad sa velikim umetničkim potencijalom, mnogo je mladih talentovanih ljudi tamo koji vape za ovakvim prilikama. Ja verujem u snove i u ono s one strane duge, verujem da, kada krenem put svojih snova, moram ih i dosegnuti – kazao je Stjepko Gut.

Osim glavnog, muzičkog programa festivala, tokom manifestacije održaće se i radionice i tribina na kojoj će se razgovarati o mogućnostima popularizacije džeza. Prvi dan festivala počeće postavkom eksponata iz arhiva Mihaila Blama i Narodnog muzeja Kraljeva, „Muzej Jazz-a“, u 19 sati sledi promocija monografije Ivana Grlića, „Serbian Jazz Bre“, a potom i izložba, odnosno, multimedijalni projekat istog autora.

Nabariti se na Ibru

Naziv festivala Jazzibar u nekom smislu, jasan je, ali nije i jedino značenje ono koje nam prvo padne na pamet. Umetnički direktor festivala, Mihailo Blam, objasnio je kako je kumovao ovoj džez fešti.

– Radi se o džezu koji se dešava na Ibru i tu nema dileme, ali „bar“ na engleskom znači takt, osim toga, moj omiljeni stav je kad se naslonim na bar, „nabarim se“ u baru… i sve sam to stavio u ime festivala – rekao je Blam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari