Hollywood holivudFoto: EPA/MIKE NELSON

Guverner američke savezne države Kalifornija Gevin Njusom potpisao je danas zakon kojim se holivudski glumci i ostali izvođači štite od mogućnosti da se korišćenjem veštačke inteligencija stvaraju njihovi digitalni klonovi, a da oni to nisu odobrili.

„Nastavljamo da idemo kroz nekartografisanu teritoriju što se tiče načina na koji AI i digitalni mediji transformišu industriju zabave, ali naša zvezda vodilja uvek je bila zaštita radnika“, rekao je u saopštenju Njusom, koji dolazi iz Demokratske partije.

Prema njegovim rečima, zakonom se obezbeđuje razvoj industrije zabave, uz jačanje zaštite za radnike i načina na koji se njihov izgled može koristiti ili pak ne može.

Inspirisan štajkom holivudskih glumaca u vezi sa platama i strahom da će studiji koristiti AI tehnologiju da zamene glmuce, novi kalifornijski zakon dozvoljava izvođačima da se povuku iz postojećih ugovora ako bi se nejasnim ugovornim klauzulama filmskom studiju omogućilo da slobodno koristi AI radi digitalnog kloniranja njihovih glasova i izgleda.

Zakon će stupiti na snagu 2025. godine i ima podršku Federacije kalifornijskih radnika kao i najvećeg američkog sindikata filmskih, radijskih i televizijskih glumaca, poznatog kao SAG-AFTRA.

Njusom je potpisao i zakon, takođe uz podšku SAG-AFTRA, koji onemogućava da se preminuli izvođači digitalno kloniraju u komercijalne svrhe bez dozvole njihovih naslednika odnosno zaštitinika njihovih prava.

Kalifornija je među prvim američkim državama koja je ustanovilla zaštitu izvođača od neautorizovanog korišćenja AI.

Tenesi, rodno mesto američkog kantrija i lansirna rampa za muzičke legende, u martu je donela zakon koji na sličan način štiti muzičare i umetnike.

Protivnici zakona, među njima Kalifornijska privredna komora, smatraju da novi zakoni najverovatnije neće moći da se sprovedu i da će doneti duge pravne borbe na sudovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari