U Lenovcu kod Zaječara održani 52. „Hajduk Veljkovi dani“: Za hajdučku lepoticu izabrana Ana Živković 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U Lenovcu kod Zaječara su održani 52. „Hajduk Veljkovi dani“ tradicionalna kulturno-sportska manifestacija u spomen na legendarnog junaka, srpskog Ahila, Veljka Petrovića.

Već po tradiciji položeni su venci na spomenike Hajduk Veljku u Zaječaru i Lenovcu i održana je liturgija u Crkvi Svetog Nikolaja u Lenovcu.

U okviru najstarije manifestacije na teritoriji grada Zaječara organizovana su  takmičenja u hajdučkom višeboju i nadvlačenju konopca. Titulu harambaše osvojio je Predrag Stojilković, štitonoša je Mlađan Stojanović, a titulu bećara osvojio je Ivan Dišković. U nadvlačenju konopca najbolja je bila ekipa Lenovca.

Tokom večeri organizovan je bogat program, a okupljenje Lenovčane i učesnike programa u ime organizatora pozdravila je Biljana Glišić, pomoćnik direktora Ustanove „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.

Održana je promocija knjige ,,Lenovac” autora Stevana Veljkovića u izdanju zaječarske biblioteke. O knjizi su govorili direktor biblioteke Boban Đorđević i recenzent Bora Dimitrijević.

Posetioci su imali priliku da vide i autorski monolog Dragice Užareve o Čučuk Stani, drugoj ženi Hajduk Veljka Petrovića u pratnji na flauti Zorana Svejovanovića.

Na „Hajduk Veljkovim danima“ nastupila su kulturno-umetnička društva iz: Halova, Grlišta, Grljana, Gamzigrada, kao i GFA „ZO-RA” i „Nikola Pašić” iz Zaječara.

Za hajdučku lepoticu izabrana je Ana Živković, prva pratilja je Mina Petrović, a druga pratilja je Sara Panić.

Organizator i pokrovitelj manifestacije je Grad Zaječar a u realizaciji su, pored Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu ..Zoran Radmilović“, učestvovali Sportski savez Zaječara, Matična biblioteka ..Svetozar Marković“ i Mesna zajednica Lenovac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari