"Hamlet - dan ubistva" pobednik 51. INFANT-a 1*Foto: Sašo Ilkovski i Keti Talevska

Predstava “Hamlet – dan ubistva” Narodnog teatra iz Bitolja, u režiji Marjana Nećaka, proglašena je najboljom na 51. Internacionalnom festivalu alternativnog i novog teatra (INFANT) u Novom Sadu, u čijem su glavnom programu bile još tri predstave u selekciji Aleksandra Popovskog.

Žiri 51. INFANT-a, u kojem su bili: glumica Jovana Balašević, scenografkinja Jelena Radović i glumac Milovan Filipović, jednoglasno je zaključio da “jednostavnost i preciznost rediteljskog postupka, ujednačena i snažna igra ansambla, vizuelno i muzički maštovito i značenjski svedeno i konkretno”, čine bitoljskog “Hamleta” kompletnom i vrednom predstavom, koja je u duhu najbolje tradicije tog festivala, piše SEEcult org.

U predstavi, koju je Nećal režirao prema Koltesovom tekstu, igraju: Nikola Stefanov, Ivan Jerčić, Valentina Gramosli i Viktorija Stepanovska Jankulovska.

Nagrada je u vidu statuete koja je rad akademskog vajara Aleksandra Bunčića.

U takmičarskom programu 51. INFANT ponudio je od 14. do 18. juna četiri predstave iz Srbije, Severne Makedonije i Hrvatske koje povezuje “radikalni optimizam”, kako je naveo selektor Aleksandar Popovski.

Publika je, osim pobedničke, imala priliku da vidi i predstave “Svet bez žena”, autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević, u produkciji Bitefa i Centra za kulturnu dekontaminaciju, “Sirano” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji Gorčina Stojanovića, te “Zbilju” – autorski projekat Tomislava Šobana, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari