han kangFoto: EPA-EFE/YONHAP, Ilustracija: Danas

Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost je Han Kang, južnokorejska književnica koja po široj javnosti nije bila među glavnim favoritima.

Han Kang se na kladionicama nalazila tek na 40. mestu, a ova književnica do sada je već osvojila Međunarodnu nagradu Buker 2016. godine, za roman „Vegetarijanka“.

Kraljevska akademija u Švedskoj rekla je da se njena proza suočava sa istorijskim traumama i izlaže svu ranjivost ljudskog života i da je ona među inovatorima savremene proze.

Rođena je 1970. godine u gradu Gvangjuu i sa 10 godina se preselila u jedan okrug u Seulu, koji je detaljno opisala u jednom od svojih romana.

Karijeru je započela objavljivanjem pesama u jednom časopisu, a potom je jednom pričom pobedila na književnom konkursu u Seulu.

Tada je započeo niz nagrada čija kulminacija je dobijanje Nobela, ali je dobijanje Bukera donelo kontroverzu zbog prevoda Debore Smit, koji su mnogi okarakterisali kao loš.

Međutim, ta nagrada stavila je Han Kang u fokus međunarodnih čitaoca i več sa sledećim delom pod nazivom „Bela knjiga“, bila je na užem spisku za istu tu nagradu.

Ta knjiga inspirisana je smrću njene sestre, koja je preminula samo dva sata nakon što se Han rodila i ovo je bilo neka vrsta procesuiranja traume.

Još jedna vrsta traume pominje se u kasnijem romanu „Ljudska dela“, koji je inspirisan masakrom u njenom rodnom gradu.

Zanimljivo je da je knjigu „Vegetarijanka“ napisala rukom, jer joj je ručni zglob bio oštećen zbog preteranog koriščenja računara.

Han Kang karakteriše empatija prema ekstremnim životnim pričama i izrazito metaforički stil

Mnoge njene protagonistkinje su žene, ali su naratori često muškarci i mnogi ističu njenu svest o vezi između duše i tela kroz svoj eksperimentalni stil.

Još otkako je bila tinejdžerka, pati od migrena za koje kaže da je podsećaju da je ljudsko biće, zbog kojih ostaje skromna i koje su verovatno uticale na to da postane i ostane književnica.

A književnošću je želela da se bavi otkako je ima 14, jer kaže da je tada tražila odgovore na fundamentalna pitanja i shvatila da to čine svi pisci, pa je odlučila da im se pridruži.

Na to je uticala i činjenica da je bila okružena knjigama odmalena, jer je njen otac takođe književnik.

Pored književnosti, bavi se i muzikom i interesuje se za vizuelne umetnosti, zbog čega njena dela često odslikavaju takav multidisciplinarni pristup.

Han Kang je peta osoba koja je izabrana za projekat „Buduća biblioteka“, u kome autori od 2014. pišu po jedno delo, koja će sva biti objavljena tek 2114. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari