Harmonija emocija i mermera 1Foto: Nenad Kovačević

Izložba „Skulpture“ Gorana Čpajaka, jednog od naših najistaknutijih vajara sa uspešnom međunarodnom karijerom, profesora i dekana Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu u Gradskoj galeriji Užice, koja je nedavno završena, izazvala je veliko interesovanje.

Postavku je činio izbor dela u mermeru, koja su nastala kroz tri umetnikove poslednje faze stvaralaštva, a među njima su skulpture i reljefi Beli tragovi, Beli put, Iza ogledala, Tradicija, Klupko… Izložba predstavlja kompromis između galerijskog prostora i uslova u kojima su izložena dela, sofisticirane, svedene i mirne forme, smirenih emocija, geometrijske i apstraktne forme, monumentalnog karaktera, bez obzira na njihovu veličinu.

„Mermer ljudi koriste od kada je sveta. On je i simbol vajara. Ako zamišljate vajara, uvek to bude kako on kleše kamen. Ja sam izabrao mermer i kamen, u najširem smislu, jer je najpogodniji za forme i ono što želim da kažem“, objasnio je umetnik. U njegovim delima su utisnuti i znaci tradicije, za koju kaže da je potrebno da se prikazuje savremenim likovnim izrazima.

„Tradicija je važna, ali ne bi trebalo da se prenosi u ikonografskom smislu, samo znacima, simbolima i ikonografskim zapisima, već da to bude dublji odnos prema njoj i da se prikazuje na savremene načine, što ja pokušavam“, kaže vajar i ocenjuje da se „bez tradicije gubi smisao postojanja“.

Olivera Vukotić, istoričarka umetnosti, napisala je da Goran Čpajak „polazi od viđene senzacije koju potom konceptualizuje“ i da „dimenziju ličnog u potpunosti zadržava, što realizovanoj trodimenzionalnoj formi daje univerzalni karakter“.

Oplemenio mnoge javne prostore

Goran Čpajak je rođen je u Prijepolju, 1963. godine. U Splitu je završio Umetničku školu, a vajarstvo je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti, 1988. godine. Od sredine devedesetih živi na relaciji Beograd – Italija. Dvadeset godina je profesor primenjenog vajarstva, a svoja dela, za koja je nagrađivan, izlagao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njegove skulpture oplemenjuju mnoge javne prostore u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari