Helen MirenFoto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Glumica Helen Miren smatra da je „suluda“ situacija u kojima se piscima i scenaristima određuje da smeju da pišu samo o određenim temama koje su im bliske.

Oskarovka Helen Miren postala je tema kontroverze povodom novog filma Golda, jer tumači Jevrejku, a ona sama nije Jevrejka, što je mnogima zasmetalo.

„Zastrašujuće je kada ste pisac i neko vam kaže da ne smete da pišete o temama sa kojima nemate DNK povezanost. Mislim da je to alarmantno i suludo.“

Nikolas Martin, scenarista filma Golda, rekao je da postoji „jezivi autoritarizam“ u industriji zabave, zbog kojeg se scenaristima kaže da „ne smeju da rade ovo ili ono“.

„Da li ja onda samo treba da pišem o sredovečnim muškarcima koji žive u južnom delu Londona?“

Ni Miren ni Martin nisu jevrejskog porekla, zbog čega je nekima problematično to što rade na filmu o Goldi Meir, četvrtoj premijerki Izraela.

Britanska glumica Morin Lipman je među njima i izjavila je: „Sigurna sam da će ona biti odlična, ali Benu Kingsliju nikada ne bi bilo dozvoljeno da glumi Nelsona Mandelu. To jednostavno ne može tako“.

Sličan problem imao je i Bredli Kuper nedavno, zbog prikaza Leonarda Bernštajna u biografskom filmu Maestro.

Niko ne sumnja u glumačke kvalitete Helen Miren

Sam Martin je rekao: „Mislim da ova rasprava oko toga da samo Jevreji smeju da glume Jevreje nije korisna… Helen ima posao da autentično tumači Goldu, što je Goldina porodica odobrila. Jedan vodeći jevrejski istoričar rekao je da je Helen ‘više Golda od Golde'“.

Gaj Nativ, reditelj filma izraelsko-jevrejskog porekla, stao je u odbranu Miren: „Nisam osećao da ugrožavam autentičnost filma izborom Helen, koja može da bude smešna i nežna poput bake, kao i oštra i okrutna poput političara“.

Izvor: Deadline

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari