helgaFoto: Promo

Udruženje Stripotetke najavilo je izložbu Helga 2.0 – Omaž junakinji, koja će biti otvorena u sredu, 25. septembra, u 19h u Parobrodu.

Kako piše u saopštenju, voljena junakinja Helga dobija izložbu posvećenu sebi koja okuplja preko 50 umetnica i umetnika.

Zašto omaž junakinji? Stripotetke su početkom 2023. godine pokrenule akciju u kojoj je učestvovalo 19 ilustratorki iz Srbije i regiona, kao proaktivni odgovor Politikinom Zabavniku na propustu pri izboru umetnika koji su pozvani da svojim omaž ilustracijama obeleže jubilarnih 50 godina stripa “Hogar Strašni”.

Naime, od 15 pozvanih autora, nije bilo ni jedne žene. Odgovor je usledio u saradnji sa dnevnim novinama Danas, tako što je u posebom dodatku povodom Dana žena objavljeno 19 već pomenutih originalnih omaž-ilustracija Helge.

Ponosne na ovaj veliki uspeh, nismo želele da se tu zaustavimo, već da proširimo našu priču, kažu Stripotetke.

Svesne da pozitivna diskriminacija ima ograničene domete, i želeći da promovišemo naš pravi cilj – inkluzivnost i istinsko zajedništvo i solidarnost na umetničkoj sceni, osmislile smo izložbu Helga 2.0 i pozvale umetnice i umetnike iz celog sveta da daju svoj doprinos, dodaju.

U sklopu izložbe, 28. septembra, takođe u Parobrodu, od 11č do 19č, održaće se drugi po redu bazar koji slavi nezavisni domaći autorski strip – „DIY Strip Fest“.

Cilj nam je da istaknemo izobilje i kreativnost mladih autora naše strip scene, ali i da se uspostavi bliska veza između autora i čitalaca koji do sada nisu imali priliku da se sretnu.

Posetioci će imati jedinstvenu priliku da lično upoznaju autore, razgovaraju s njima i direktno im pruže podršku kupovinom njihovih strip izdanja, fanzina i drugih proizvoda.

Ovakav vid podrške predstavlja neizmernu motivaciju za mlade autore da istraju u svom radu i učine domaću strip scenu boljim mestom i za autore i za čitaoce.

Izložba „Helga 2.0 – Omaž junakinji“ trajaće od 25. septembra do 9. oktobra 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari