hercegnovski strip festivalFoto: N.Ristić

Ovogodišnji 18. međunarodni Hercegnovski strip festival (HSF) biće održan od 6. do 11. septembra, uz učešće oko 100 autora među kojima 12 renominarnih svetskih umetnika, a program čine izložbe, brojne radionice za mlade talente, kao i muzički sadržaji- najavili su organizatori, na konferenciji za medije u Beogradu.

Najpopularnija destinacija za ljubitelje stripa u jugostočnoj Evropi, Hercegnovski strip festival (HSF) ovog septembra predstaviće svoje 18. izdanje.

Od prvog petka u septembru pa tokom šest dana, predstaviće se najčuveniji strip umetnici sveta i brojni afirmisani autori iz našeg regiona- njih ukupno oko sto.

Večernji i noćni sati ovog festivala, tradicionalno su rezervisani za koncerte, žurke i raznovrsne muzičke programe. Svi programi su besplatni.

Hercegnovski strip festival 2024. od 6. do 12. septembra 1
Foto: Promo

Jedan od organizatora festivala, Nebojša Mandić, rekao je da će program HSF ove godine biti ponovo nešto drugačiji i još raznovrsniji, bogatiji: „Uključili smo nove lokacije na kojima ćemo realizovati naše brojne atraktivne programe, a imamo i poseban program za radionice. Želimo da pružimo šansu mladim ljudima i autorima. Otvaranje festivala biće na Trgu u Herceg Novom, koji je jedan od najlepših trgova na Jadranu. Svake večeri tokom trajanja festivala održavaće se i koncerti koji su besplatni.“ rekao je Mandić.

Jovan Subotić, suorganizator festivala, je ekskluzivno na konferenciji za medije u Beogradu otrkrio da na 18. HSF u Herceg Novi, kao specijalni gosti manifestacije, dolaze autori: Džil Tompson, Tanino Liberatore, Džin Ha, Džok i Erik Herenguel, zatim Žordi Taragona Tarragona, Mateo Alemano, Damijan Stepančić, Anja Morozova, Matijaš Namai i Jildiraj Činar, dok će master klas održati Đorđo Pontreli.

Hercegnovski strip festival 2024. od 6. do 12. septembra 2
Foto: Promo

„HSF je festival koji je posvećen umetnicima i umetnosti, a jedna od brojnih razlika u odnosu na slične strip festivale i konvencije u svetu je i ta što su naši programi besplatni. Ovogodišnji specijalni gosti-strip crtači dolaze iz ratnih sfera, neki rade za decu, neki se bave superherojima, a zajedničko im je što su to afirmisani, renomirani umetnici, imaju veliki kvalitet. Selektovali smo ih tako da njihove estetike, stilovi, pristupi, tehnike- predstavljaju idealan miks i zato smo uvereni da će publika i ovoga puta uživati u svim njihovimj radovima, predstavljanjima i naravno- moći će da ostvare i kontakte sa njima, kako svi posetioci- ljubitelji stripa tako i mediji.“, naveo je Subotić.

Nebojša Mandić je dodao da će poslednjeg dana festivala biti priređeno krstarenje, što će biti prilika da se i ovoga puta realizuje tradicionalna HSF akcija „Strip u boci“- svi gosti umetnici nacrtaju kaiš stripa, stave ga u bocu i bace u more…

Kako je najavljeno, prvog dana festivala biće priređene izložbe radova specijalnih gostiju HSF-a u galeriji „Josip Bepo Benković“, a u galeriji „Sju Rajder“ predstaviće se Sara i Ana Živković, autorke stripa „Mu“, prvog manga ostvarenja na srpskom jeziku.

Hercegnovski strip festival 2024. od 6. do 12. septembra 3
Foto: N. Ristić

„Ovo nam je drugi put da učestvujemo na festivalu. Porodično smo cesto išle u Herceg Novi. Bile smo na mnogim festivalima, a ovaj ima poseban šmek. Druženje, komunikacija sa učesnicima, početnici, velike zvezde, svi smo konektovani kroz taj strip a priliku za predstavljanje imaju svi autori, kako inostrani tako i iz ovog regiona. Velika nam je čast sto će naš strip, na kojem smo radile dve godine, biti predstavljen publici Hercegnovskog strip festivala. Mi smo profesorke japanskog jezika, pa smo se zbog toga okrenule manga stripu. Naš strip je fuzija evropskog i japanskog stripa, na srpskom je jeziku.“ rekle su Sara i Ana Živković.

Svake večeri tokom trajanja 18. Hercegnovskog strip festivala biće priređeni i besplatni koncerti na kojima će nastupiti: Detour, Kralj Čačka, Marčelo, Dža ili bu i Vojko V, Bolesna štenad, bend „Mali demon“- pobednici 8. Bunt rok festivala RTS-a – i drugi.

Hercegnovski strip festival – program možete videti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari