Početak Kanskog filmskog festivala, uz projekciju „Robina Huda“, obeležili su i protesti reditelja po različitim osnovama. Prvo se američki sineasta Tim Barton, koji je predsednik žirija, pridružio protestu protiv iranske vlasti i pozivu svojih kolega koji traže da bude oslobođen utamničeni iranski reditelja Džafar Panahi. Pre toga je i Francuska pozvala Iran da oslobodi Panahija i da mu dozvoli da zauzme svoje mesto kao jedan od članova žirija u Kanu.

„On je jedan od najeminentnijih predstavnika iranskog filma i njegovo mesto je na festivalu gde je pozvan kao jedan od članova žirija“, rekao je ministar spoljnih poslova Bernar Kušner u saopštenju. Poziv za puštanje Panahija već su poslale holivudske zvezde poput Stivena Spilberga, Marina Skorsezea, Roberta de Nira, Roberta Redforda, Frensisa Forda Kopole, braće Koen, Anga Lija i Olivera Stouna.

S druge strane ruski reditelj Nikita Mihalkov (64), dobitnik Oskara, imao je svojih razloga za protest – protiv kritičara koji su loše ocenili njegovo „Varljivo sunce 2“ koje će biti prikazano u takmičarskoj konkurenciji. Mihalkov je optužio kritiku da je to zapravo lični napad na njega. Ratna drama „Varljivo sunce 2“ je počela da se prikazuje 22. aprila i dosad je zaradila šest miliona dolara, što je samo deo uloženog budžeta (navodno sa 55 miliona dolara to je najskuplji film svih vremena u Rusiji). Međutim, nastavak dela koje je u Kanu dobilo glavnu nagradu 1994. godine dobio je mnogo negativnih ocena, a izazvao je kontroverzu i u zapadnoj štampi. Tako ga francuski Mond naziva „himnom Staljinu“, dok ga Liberasion opisuje kao „misteriozan“. Mihalkov je odbacio tvrdnje da je „Varljivo sunce 2“ prostaljinski , objašnjavajući da je samo želeo da predstavi izbalansiranu priču.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari