"Hod po mazohizmu": 30 godina Nišvila 1Nišvil: Foto B. Ljubisavljević

Hod po mazohizmu, slogan je ovogodišnjeg internacionalnog džez festivala Nišvil (Nišville), koji bi trebalo da ilustruje 30 godina njegovog opstanka, uprkos brojnim izazovima, pre svega finansijskim.

Hiljadu izvođača, 20 stejdževa, 150 bendova, 300 programa, od kojih pola muzičkih, od 9. do 18. avgusta, u Niškoj tvrđavi i oko nje, najkraći je sadržaj jubilarnog izdanja Nišvila. Glavni muzički program, na Ert i Skaj stejdžu, trajaće od 15. do 18. avgusta.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević kazao je na konferenciji za novinare da festival ove godine obeležava tri značajna jubileja- 30 godina postojanja, 30 godina od osnivanja Nišvil radija i 15 godina volonterizma. I za ovo izdanjnje biće angažovano 300 volontera.

Prema tradiciji, glavni program Nišvila otvoriće i zatvoriti niški bend- na početku će svirati Nišvil Džem Orkestra (Nišville Jam Orkestra), a na kraju Ejot (Eyot), koji je uspešnu svetsku karijeru započeo pre 15 godina na ovom festivalu.

"Hod po mazohizmu": 30 godina Nišvila 2
Nišvil: Foto B. Ljubisavljević

Osim muzičkog, ovaj „festival festivala“ za posetioce je pripremio i pozorišni, filmski, književni, likovni i strip program. I dalje će 80 odsto sadržaja biti besplatno, a plaćaće se samo karta za glavni muzički program. Očekuje se da neki od sadržaja pogleda nešto manje od 200 hiljada ljudi.

Organizatori su, kayali su, uložili napor da svoje posetioce podsete zašto je britanski Gardijan 2016. godine Nišvil svrstao u deset najboljih džez festivala u Evropi, ili zašto mu je Ministarstvio kulture nekih godina priznavalo status nacionalne manifestacije, a Ministarstvo turizma značaj nacionalnog brenda. Ipak, i jubilarno izdaje prate finasijski i organizacioni izazovi.

„Sve ove godine krpimo festival. Sada, recimo, imamo problem da nađemo drugi klavir, koji nam je neophodan. Imamo na raspolaganju samo jedan, onaj gradski, sporni, koji je završio u Niškom kulturnom centru. Nišvil nema ni baletski pod, ni druge uslove“, rekao je Blagojević.

Festival će započeti, 9. avgusta, pozorišnim i filmskim programom, kao i koncertima ispred džez muzeja u Tvrđavi. Nišvil džez teatar će se održavati u amfitatru na Nišavskom keju, kod spomenika Šabanu Bajramoviću, unutar cirkuske šatre.

Završno veče filmskog segmenta biće posvećeno Bajramoviću, te će publika najpre moći da vidi premijeru jednočasovnog dokumentarca o njegovom životu „Moje putovanje“, u režiji Željka Mirkovića, a potom muzički nastup Dade Topića i još nekih učesnika omaža Šabanu 2008. godine u Sava centru.

Filmski program će trajati od 9. do 14. avgusta, a održavaće se na centralnom Trgu kralja Milana i na Letnjoj pozornici. Za 13. i 14. avgust na Letnoj pozornici planirana je kombinacija filmskih projekcija i muzičkih koncerata. Omaž džez muzičarima Miši Blamu i Bošku Petroviću planiran je za 13. avgust.

Direktor Blagojević će ove godine po prvi put nastupiti na Nipvilu. Na zatvaranju festivala, u okviru programa Džez&Buks sešen (Jazz&Books Session), biće organizovano književno veče povodom njegove knjige „Hod po mazohizmu“. Govoriće recenzenti, književnik Dragan Velikić i frontmen grupe Kal Dragan Ristić. Promocija će biti upriličena na kamionu.

Grad Niš je ove godine za festival izdvojio 40 miliona dinara, Ministarstvo kulture pet, Ministarstvo turizma tri miliona, a ostala sredstva su od sponzora i iz sopstvenih prihoda. Dok rastu cene izvođača, zakupa tehnike i hotela, sponzori izdvajaju sve manje ili odustaju, rekli su organizatori.

Ulaznice

Ulaznice za Nišville mogu se kupiti u knjižari „Indigo“ u Nišu (Obrenovićeva 39) i u knjižarama „Vulkan“ u Nišu (Tržni centar Delta Planet- Bulevar Nemanjića 11b), Beogradu (Sremska 2) i Novom Sadu (Zmaj Jovina 24).

Za publiku iz Srbije i inostranstva omogućena je kupovina onlajn ulaznica na zvaničnom sajtu festivala www.nisville.com. Ulaznicu kupljenu preko interneta vlasnik je u obavezi da odštampa lično, a na ulazu u centralni festivalski prostor će nakon “čekiranja” QR koda ona biti zamenjena za narukvicu koja se nosi sve vreme dok traje festival.

Komplet ulaznica za glavni muzički program za parter i bočne tribine košta 4.700 dinara. Dnevna karta za parter i bočne tribine staje 2.300 dinara. VIP komplet ulaznica za glavni muzički program, na VIP tribini, košta 6.500 dinara. VIP dnevna karta, na VIP tribini, staje 3.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari