Kineskim bioskopima prošle godine, kada je reč o zaradi, po prvi put u poslednje četiri godine dominirali su filmovi iz Holivuda. Razlog za to je februarski dogovor da se više američkih filmova prikazuje na ovom tržištu, tačnije dozvoljeno je da 14 filmova u IMAX ili 3D formatu budu izuzeti od godišnje kvote od 20 stranih filmova.


Podsetimo, poslednjih decenija Kina je dozvoljavala da se samo 20 stranih filmova godišnje prikazuje u njihovim bioskopima. Međutim, u februaru prošle godine i tu su „odškrinuta vrata“ pa je dozvoljen dodatni uvoz 14 filmova, ali samo ako su rađeni u 3D ili IMAX formatu.

Očekivano kineski ekonomski rast izaziva sve veći interes Holivuda, pa će tako sve više filmova iz njihove radionice dolaziti sa pričama koje će imati „azijske teme“. Kina predstavlja jednu od najatraktivnijih mogućnosti za filmsku industriju SAD, koja se suočava sa padom poseta bioskopima u svojoj zemlji i sve manjom prodajom DVD izdanja, jer zarada na bioskopskim blagajnama beleži rast svake godine. Očekuje se da će za par godina Kina postati drugo filmsko tržište na svetu.

Kako je saopštila zvanična kineska državna administracija zadužena za radio, film i televiziju, očekuje se da će zarada sa blagajni u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu u 2012. godini iznositi 16,8 milijardi juana, od čega će 8 milijardi pripasti domaćim ostvarenjima.

Poslednjih godina bio je primetan lagani trend manje zarade kineskih filmova – u 2010. godini oni su imali 56 odsto ukupne dobiti, a u 2011. taj procenat je pao na 54. Ipak, ono što je naročito interesantno je da je film sa najvećim zaradom u 2012. godini bila niskobudžetna lokalna komedija „Izgubljeni na Tajlandu“ o dva rivalska biznismena. Taj film je imao veću posetu od Džejms Kameronovog „Avatara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari