Holivudski glumci Džon Sevidž i Lazar Rokvud gosti 6. Somborskog filmskog festivala 1Foto: 6. Somborski filmski festival

Ovogodišnji 6. Somborski filmski festival koji će se održati od 11. do 14. jula u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić“ predstaviće, pored bogatog filmskog programa, i prateći program pod nazivom „Espresso u 11“ u čijem fokusu će biti filmsko izdavaštvo.

„Espresso u 11“je prateći program kolažnog tipa i predstavlja nastavak programa koji je prvi put organizovan na 2. Somborskom filmskom festivalu 2019. godine.

Zamišljen je kao kontakt program sa gostima festivala, sa aktuelnim filmskim temama i temama koje imaju veze sa festivalom.

Program vode Dejan Dabić, Goran Mitić i Goran Jovanović.

U petak, 12 jula u 11 časova u bašti Cafe Bara des Arts biće održana promocija filmskog izdavaštva Filmskog centra Srbije.

Tog dana fokus razgovora biće na knjizi Nedeljka Kovačića „Partizanski vestern Žike Mitrovića“. Autor knjige u nekoliko obimnih eseja rekapitulira karijeru najproduktivnijeg filmskog reditelja – Žike Mitrovića.

Tvorac legendarnih filmova „Kapetan Leši“ i „Marš na Drinu“, bio je jedan od najzahvalnijih reditelja žanra partizanskog filma, čiji opus do sada nikada nije bio predmet ozbiljnije kritičke revalorizacije.

Nedeljko Kovačić pokušava svojom knjigom da pokaže da je Mitroviću u istoriji jugoslovenskog i srpskog filma pripadalo visoko mesto.

Istog dana, u 19 časova u Svečanoj sali Županije biće održana promocija knjige Nemanje Sarača „Kako sam otkrio Ameriku“ (Biografija Lazara Rajića Rockwood-a) u izdanju Kulturnog centra „Laza Kostić“.

O knjizi će govoriti Radoslav Zelenović, Džon Sevidž, Lazar Rokvud i Nemanja Sarač.

„Kako sam otkrio Ameriku“ predstavlja rezultat njegovog višegodišnjeg istraživačko-interpretativnog rada na rasvetljavanju života, rada i dela Lazara Rajića Rokvuda, glumca koji je prešao uzbudljiv put od vojvođanskih predela do Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i drugih krajeva sveta.

Njegova životna priča važna je ne samo kao dokaz upornosti i fokusiranosti jednog pojedinca da ostvari svoj san i put za koji veruje da mu je zacrtan, već i u širem kontekstu, kao dokaz sposobnosti svakog našeg umetnika da postigne zapažen uspeh u međunarodnim vodama.

Autor meša diskurse iz kojih se obraća, poigrava se sa perspektivom, fokalizacijom, narativnim metodama i povezuje lično i kolektivno ne bi li stvorio jedinstven poetički registar u kom književni tekst najviše podseća na govorni i nastaje u saradnji sa samim junakom, Lazarom Rokvudom.

Promocija knjige „Poseban kadar“ (Čigoja štampa) Jelice Stojančić biće održana u subotu, 13. jula u 11 časova u bašti Cafe bara des Arts.

„Poseban kadar“ je legenda o legendama, priča o filmskim kritičarima i novinarima koji su pisali i pišu o pokretnim slikama od sredine prošlog veka do početka drugog milenijuma.

U knjizi od 367 strana sabrani su eseji hroničara filma, domaćeg i stranog, pojačani njihovim foto-portretima.

Ukupno su prezentirane 52 ličnosti i 49 autora.

Redakciju knjige čine Jelica Stojančić, Tatjana Nježić, Gordana Milosavljević Stojanović, Nevena Matović, Borislav Anđelić i Ivan Aranđelović.

Izdanje je pomogao Filmski centar Srbije u okviru programa „Prijatelj knjige“.
Podsećamo, predfestivalski program biće održan dan pred početak festivala, u sredu, 10. jula u 18 časova projekcijom filma „Imaginary friends“ i izložbom fotografija „Bata u 90 slika“.

Oba programa biće održana u Kulturnom centru „Laza Kostić“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari