Horor koji je izazvao gnev istočne Evrope; Britanski poslanici tvrdili da se slike iz filma mogu smatrati nelegalnim 1Foto: Snimak ekrana

Važi za jedan od najuznemirujućih filmova svih vremena, a o njemu se stalno raspravlja među fanovima horora.

Iznenađenje je da je objavljen pre skoro dve decenije.

Uprkos tome, on je i dalje zabranjena u jednoj evropskoj zemlji, a o njenom nastavku se čak raspravljalo i u britanskom parlamentu.

– Ako još uvek ne znate o kom filmu govorimo, reći ćemo vam da je to Hostel – piše Index.hr.

Za one koji ga nisu videli, evo kratkog sinopsisa. Željni da uživaju u svemu što Evropa može da ponudi, studenti Pakston i Džoš krenuli su da istražuju Slovačku, da bi ih kidnapovala i mučila misteriozna organizacija.

Horor je snimio legendarni režiser Eli Rot, autor filmova Zeleni pakao (2013) i 2001 Maniacsa (2005.).

Kritičari ga kritikuju zbog preteranog prikaza nasilja i količine krvi, a originalni kraj je bio toliko mračan da je isečen iz filma. Čak i sa novim završetkom, Hostel je zabranjen u Ukrajini zbog svog nasilnog sadržaja. Izazvao je gnev naroda Slovačke i Češke zbog načina na koji je prikazao istočnu Evropu.

Veliki deo negativnih reakcija odnosio se na prikazivanje nacije kao siromašne i pune kriminala, a član slovačkog ministarstva kulture Linda Heldihova rekla je da je to narušilo imidž zemlje u to vreme.

Nerežirani nastavak filma, Hostel 2, zabranjen je u Nemačkoj, a o njemu se raspravljalo iu britanskom parlamentu, gde su poslanici tvrdili da se slike iz filma mogu smatrati nelegalnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari