aukcija jedroFoto: Dragan Kujundžić

U organizaciji Fondacije „Jedro“ održana je donatorska večera i humanitarna aukcija sa ciljem prikupljanja sredstava za lečenje petorice dečaka obolelih od Dišenove mišićne distrofije.

Od prodatih karata i predmeta na aukciji prikupljeno je više od 100 hiljada evra, i akcija će biti nastavljena prodajom preostalih predmeta preko sajta Fondacije „Jedro“.

Humanitarni događaj koji je održan juče u Bitef Art Caffe-u podržalo je skoro 50 domaćih muzičara, glumaca, pisaca, sportista, umetnika kao i drugih javnih ličnosti koji su svojim nastupom ili donacijom dragog ličnog predmeta za aukciju obeležili ovo posebno okupljanje.

U programu su učestvovali muzičari Srđan Gojković Gile, Srđan Šaper, Lena Kovačević, Bilja Krstić, Dejan Cukić i Ana Stanić, Tanja Banjanin, Zejna, Džordži, grupa SARS, dok su glumačke monologe imali Gordan Kičić i Voja Brajović.

Na humanitarnom događaju prikupljeno preko 100 hiljada evra za lečenje petorice dečaka obolelih od Dišenove mišićne distrofije 1
Foto: Dragan Kujundžić

Na donatorskoj večeri organizovana je humanitarna aukcija predmeta koji su donarili brojni muzičari, glumci, književnici, sportisti i drugi.

Među unikatnim predmetima na aukciji našli su se lični pečat Đorđa Balaševića, donacija njegove porodice, Zadužbina Milana Mladenovića, frontmena grupe EKV darovala je originalni rukopis pesme „Krug“, Zoran Kiki Lesendrić potpisanu gitaru, Inspektor Blaža plakat sa potpisom Pamele Anderson, Anica Dobra kačket koji je nosila u filmu „Crni bombarder“, Dragan Bjelogrlić „krivu“ tablu iz filma „Lepa sela lepo gore“.

Uroš Đurić donirao je svoju sliku, vaterpolista Jugoslav Vasović poklonio je kapicu sa potpisima zlatnih olimpijskih vaterpolista, dok je trener košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić donirao svojeručno potpisanu košarkašku loptu.

Predmete za aukciju darovali su i Rambo Amadeus, Bajaga, Srđan Šaper, supruga Vlade Divljana, Rasta, Đule Van Gog, Cane iz Partibrejkersa, Vesna Trivalić, Petar Sturgar, Dušan Kovačević i mnogi drugi.

Svi preostali predmeti koji nisu licitirani na aukciji mogu se kupiti preko sajta Fondacije „Jedro“.

Na humanitarnom događaju prikupljeno preko 100 hiljada evra za lečenje petorice dečaka obolelih od Dišenove mišićne distrofije 2
Foto: Dragan Kujundžić

Goran Vasović, predsednik Fondacije Jedro, motor i energija cele ove akcije zahvalio se prisutnima na humanosti i darežljivosti dodavši: „Dragi prijatelji večeras smo zahvaljujući vašoj podršci uspeli da značajno prelomimo sumu od velikih 1.5 miliona dolara potrebnih za lečenje naših dečaka. Vaša podrška nije samo finansijske prirode, već i znak snage zajednice i vere u našu misiju, vetar u naša jedra, od srca vam hvala u ime svih pet porodica i naših pet mališana. Vi ste svetlo na kraju našeg tunela!“

„Ova deca su naši mali heroji. Dišenova mišićnom distrofija ne pogađa samo njihovo telo već i njihove snove. Samo zajedno im možemo pomoći da ti snovi dobiju šansu“, rekla je naša neponovljiva filmska i pozorišna glumica Anica Dobra.

Jaku emociju svih prisutnih izazvao je i doajen srpske glumačke scene, gospodin Voja Brajović, recitujući Ljubomira Simovića: „…Neko ne vidim ko, poziva me u borbu za slobodu, traži pobedu istine i pravde, pobedu ustava, zakona i prava! A meni se spava!… Zato ne spavajte, zajedno možemo da uradimo mnogo, dajmo petorici dečaka podršku koja im je preko potrebna! Danas, se razbudimo snažnije nego ikad i donirajmo za korake ovih dečaka.“

Fondaciju „Jedro” osnovale su porodice petorice dečaka koji boluju od Dišenove mišićne distrofije sa ciljem prikupljanja 1,5 miliona američkih dolara potrebnih za njihovo lečenje.

Pre humanitarnog događaja snimljen je spot za pesmu „Jedro“ benda 5 po 5. Pesmu, nastalu na ideju jednog od osnivača Fondacije, pevača grupe Eva Braun, Gorana Vasovića, zajedničkim snagama otpevalo je 55 poznatih domaćih muzičara, glumaca i drugih javnih ličnosti, dok je u snimanju spota učestvovalo više od njih 100.

Takođe, organizovana su i dva SMS dana tokom kojih su slanjem SMS poruka prikupljena značajna sredstva.

Od Dišenove mišićne distrofije oboljevaju isključivo dečaci. Bolest se javlja kod 1 od 3500 muške novorođenčadi koji, usled nedostatka distrofina u organizmu, prve simptome osete već do svoje pete godine života.

Donedavno nijedna dostupna vrsta terapije nije bila efikasna. Međutim, nova terapijska procedura dala je dobre rezultate u usporavanju, pa i zaustavljanju bolesti.

Proizvodnja leka je takva da lečenju istovremeno mora biti podvrgnuto petorica mališana, a kako je u pitanju novi vid terapije, trošak se ne može pokriti sredstvima koja obezbeđuje država.

Na humanitarnom događaju prikupljeno preko 100 hiljada evra za lečenje petorice dečaka obolelih od Dišenove mišićne distrofije 3
Foto: Dragan Kujundžić

S obzirom na prirodu bolesti, vreme je presudni faktor i zato je humanitarna akcija, uključujući humanitarnu aukciju jedini način da se oni spasu.

Svi koji žele da učestvuju u prikupljanju sredstava mogu to učiniti putem SMS poruke u kojoj će napisati broj 5 i poruku poslati na broj 3091. Cena poruke je 200 RSD za sve mobilne mreže (mts, Yettel i A1).

Sredstva je moguće donirati i uplatom na žiro račun fondacije „Jedro” (broj žiro računa: 160-6000002005224-26). Za lečenje petorice obolelih dečaka potrebno je prikupiti 1,5 miliona američkih dolara.

Akciju su podržali i RTS Radio Beograd u čijem Studiju 6 je snimljena pesma „Jedro“, Tuna Fish Studio, studio Primer, Udruženje „Život”, Bitef Art Caffe u kojem je održan humanitarni događaj. Kreativni i medijski partneri su agencije McCann, DRV i UM iz Beograda, dok je PR podršku pružila agencija Two Rivers.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari