Humanitarni koncert violiniste Maksima Risanova i Gudača Svetog Đorđa na Kolarcu 1Foto: Britanska ambasada u Beogradu / Promo

Maksim Risanov, čuveni violista i dirigent prvi put u Srbiji, na humanitarnom koncertu na Kolarcu.

Britansko-ukrajinski violista i dirigent, Maksim Risanov nastupiće zajedno sa Gudačima Svetog Đorđa, 25. februara u 20 časova u Velikoj dvorani Zadužbine I.M. Kolarca, na humanitarnom koncertu za ugrožene ratom u Ukrajini, navodi se u saopštenju Britanske ambasade.

Na repertoaru će te večeri biti dela Baha, Šuberta, Mocarta, ali i, prvi put u Srbiji, muzika britanskog kompozitora Arnolda i ukrajinskog Skorika.

Karte za koncert, po ceni od 500,00 dinara, su u prodaji na biletarnici Kolarca, a mogu se i rezervisati putem sajta Zadužbine (www.kolarac.rs ). Sav prihod od koncerta namenjen je ugroženima ratom u Ukrajini, kroz podršku radu organizacijama „Save the Children“, „People in Need“ i Udruženje „Krokodil“. Te večeri će na licu mesta biti moguće i novčane donacije, rečeno je u saopštenju.

Maksim Risanov je rođen u Krematorsku, školovao se na Konzervatorijumu u Moskvi, kao i Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu i danas važi za jednog od najharizmatičnijih mlađih umetnika. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su i oskar u kategoriji klasične muzike, Gramofonova nagrada za 2008. godinu, kao i BBC-jeva nagrada za umetnika mlade generacije (2007-2009.). Snimio je i objavio brojne albume na kojima svira violu, a koji su nagrađeni nekim od najvažnijih svetskih nagrada, među kojima je i nominacija za Gremi u kategoriji klasične muzike. Maksim Risanov svira na violi Đuzepea Gvadaninija iz 1780. godine.

Kamerni orkestar “Gudači Svetog Đorđa” osnovani su pre nešto više od 30 godina na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića. Njihov repertoar obuhvata dela iz različitih stilskih epoha – od baroka do savremene muzike, a redovno izvode i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu, kao i dela kamerne muzike u aranžmanima za gudački orkestar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari