I danas aktuelna dela antičkih istoriografa 1

Studija „Antički istoriografi umetnosti i Kalistrat o skulpturi“ Zoje Bojić  dobitnik je nagrade „Nikola Milošević“ Radio Beograda 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije objavljenu u 2016. godini.

Knjigu su objavili Zavod za udžbenike i Dosije studio. Žiri je radio u sastavu: Milo Lompar, Iva Vićanović Draškić i Dragan Prole. Osim nagrađene knjige Zoje Bojić, u najužem izboru za ovu nagradu bili su i „Književnost i komentari“ Slobodana Vladušića u izdanju Službenog glasnika i  „Beleške o Kišu i filosofiji“ Ilije Marića u izdanju Agencije za izdavaštvo Bernar.

– Ova nagrada je veoma značajna za moj rad. Ovo je jedna od retkih knjiga iz oblasti umetnosti, a svakako jedna najređih iz pera istoričara umetnosti koja je dobila ovu nagradu. To je velika stvar za struku – istoriju i teoriju umetnosti. A to što su njena tema antički istoriografi, pokazuje da su njihova dela i danas živa, aktuelna i relevantna – izjavila je za Danas Zoja Bojić, kojoj će nagrada „Nikola Milošević biti uručena 9. februara, na Dan Radio Beograda 2, koji ove godine obeležava 60 godina postojanja.

Zoja Bojić je istoričar umetnosti, predavač na Koledžu lepih umetnosti na Univerzitetu Južnog Velsa u Sidneju i na Odeljenju za istoriju umetnosti Australijskog nacionalnog univerziteta u Kamberi, novinar i likovni kritičar. Knjiga „Antički istoriografi umetnosti i Kalistrat o skulpturi“ je četvrti tom prevoda i komentara antičkih autora koji su pisali o umetnosti, a na kojima ona već devet godina radi. Ovim delom ona je zatvorila ciklus izdanja prvog srpskog prevoda sa starogrčkog i latinskog jezika antičkih tekstova o umetnosti različitih autora, nastalih od 1. veka stare do 4. veka nove ere, a koje su Zavod za udžbenike i Dosije Studio objavili do 2009. do 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari