Ministarstvo kultureFoto: Amir Hamzagic / ATAImages.

„Poslednjih pet godina, zaposleni u kulturi su u konstantnom zaostatku poredeći se sa rastom ili povećanjem plata u drugim državnim službama, a naša korpa je poluprazna ili polupuna , zavisi iz kog ugla se gleda”, ističu između ostalog u svom saopštenju Ujedinjeni umetnički sindikati i zaposleni u kulturi, ukazujući na svoj nezavidan socijalni status.

Podsećaju da su pregovori sa nadležnim ministarstvima vode godinama, ali da rezultati izostaju.

„Radna grupa formirana od stane Ministarstva kulture koja je imala nekoliko sastanaka na kojima su sklopljeni dogovori, ostala je bez rezultata do sada.

Iako su predstavnici Ministarstva finansija uvek učestvovali u svim pregovorima i radu radne grupe, jedino potpis Ministarstva finansija izostaje, čime se sprečava realizacija istog.,“ ističe se u saopštenju.

Nedostatak zakona o kulturi, izdvajanje za kulturu iz godišnjeg budžeta manje od jedan odsto, dovodi ih u najniži položaj u odnosu na kolege iz regiona.

Podsećaju i da zaposlenih u kulturi ima manje od 11000 zajedno sa lokalnim samoupravama.

„Povećanje osnovice rada, najlakšom računicom, nikako ne bi ugrozilo budžet Republike Srbije. Kada se u krugovima zaposlenih u kulturi govori o našem položaju i procentu iz budžeta, neretko se može čuti: „Pa mi smo statistička greška godišnjeg budžeta.

Kako su poslovno pravni načini istrošeni, ovim putem želimo da javno apleujemo na resorno Ministarstvo kulture kao i Ministartstvo finansija u nadi da se dosadašnja namera za poboljšanje uslova i socijanog statusa zaposlenih u kulturi pokrene i realizuje.

Apelujemo na Vladu da zaposlene u kulturi uvrsti u rebalans budžeta.

Obaveštavamo javnost da ćemo u narednom periodu, shodno razvoju situacije, reagovati svim zakonskim sredstvima da zaštitimo socijalna i radna prava zaposlenih u kulturi“, poručili su Ujedinjeni umetnički sindikati i zaposleni u kulturi u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari