Zlatko Paković, reditelj, pisac, pozorišni kritičar i kolumnista Danasa, dobitnik je Ibzenove stipendije za projekat „Neprijatelj naroda kao poučni komad“, koje dodeljuje norveška vlada ličnostima, organizacijama ili institucijama za inovativne projekte u oblasti drame i izvođačkih umetnosti i dela koja podstiču kritičku raspravu u vezi sa egzistencijalnim i društvenim temama koje se tiču Henrika Ibzena.

Među 85 prijavljenih kandidata iz 43 zemlje, žiri sastavljen od istaknutih ličnosti iz sveta pozorišta, uz Pakovićevu predstavu, izabrao je još dva projekta iz Brazila i Rumunije, koji će dobiti priznanje koje prati i novčani iznos od gotovo 30.000 evra (250 hiljada norveških kruna).

Ceremonija uručenja nagrade biće tradicionalno održana u Oslu u septembru, tokom Ibzenovog pozorišnog festivala.

Ibzenova stipendija dodeljuje se svake od 2007. godine. Osim u ovoj kategoriji, norveška vlada dodeljuje i još dva najvažnija svetska teatarska priznanja sa imenom velikog dramskog pisca – Ibzenovu norvešku nagradu i Ibzenovu međunarodnu nagradu (ovogodišnji dobitnik je Peter Handke, a među prethodnim laureatima su i Hajner Gebels i Piter Bruk).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari