Igoru Schilleru Mangelos 2024 1Foto : Jelena Mijić

Igor Schiller ovogodišnji je dobitnik „Dimitrije Bašičević Mangelos“ saoopšteno je na otvaranju izložbe finalista ovog priznanja u Galeriji Remont.

Odluku o tome doneo je žiri koji je radio u sastavu Vladimir Bjeličić (kustos Kulturnog centra Beograda, Beograd), Simona Ognjanović (kustoskinja Muzeja Jugoslavije, Beograd), Jovana Trifuljesko (kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad / Beograd), Marija Vasileva (kustoskinja, Sofija, Bugarska), Elena Čemerska dobitnica DENES nagrade (YVAA mreža) iz Severne Makedonije i Nathalie Anglès (izvršna direktorka Residency Unlimited, Njujork),

Kako se navodi u obrazloženju žirija među izuzetnim finalistima izdvojio se rad Igora Schillera po jedinstvenom vizuelnom poretku u čijem je fokusu umetnikovo detinjstvo kao posledica njegove razigranosti, humora, kao i artikulacije društveno konstruisanih identiteta.

„Različite medije kao što su fotografija, instalacija, performans i film, Schiller stavlja u funkciju izgradnje istovremeno lokalno prepoznatljivog, a ujedno i univerzalnog imaginarijuma koji evocira različite asocijacije ostavljajući posmatrača zapitanim nad njegovim poreklom i značenjima. Prizori kičastih torti, VHS snimaka dečijih rođendana i pesmica, kao i obilje začudnih likova koji vire iz mraka, provociraju malograđanski duh direktno potencirajući ono neizgovoreno, skrajnuto i podsvesno“, istakao je žiri.

„Finalisti i finalistkinje za 2024. godinu Danilo Bursać, Darija Dragojlović, Igor Schiller, Milica Dukić i Tijana Petrović, izdvojili su se po razvijenosti vizualnog iskaza, po uvidima u fenomene kojima se u svojim radovima bave, te prema osobenosti samog pristupa koji su razvili u formalno-jezičkom i konceptualnom smislu, što su najzad potvrdili kroz same intervjue i radove selektovane za izložbu“, istakao je žiri ovogodišnje nagrade Mangelos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari