Ijan GilanEPA-EFE/Balazs Mohai

Kao i pre 55 godina, tako i danas, Deep Purple predvodi harizmatični vokal sa frapantnim rasponom glasa, Ijan Gilan.

Izgubio se tačan broj koliko puta je Deep Purple gostovao u Beogradu, od 1975, kad su se prvi put predstavili ovdašnjoj publici, pa do ovog novog, koji će se desiti 13. jula 2024. na Tašmajdanu. Bend je dobitnik „Legend Award“-a na World Music Awards 2008. godine, kao i počasni član Rock and Roll Hall of Fame-a. Sam koncert na Tašu biće fantastično muzičko putovanje kroz njihovu višedecenijsku karijeru.

Ko je Ijan Gilan, pevač benda Deep Purple?

Ijan Gilan se rodio 1945, u Engleskoj u muzičkoj porodici. Deda mu je bio operski pevač, a ujak džez pijanista. I sam je kao klinac pevao u crkvenom horu. Sa odrastanjem je usledilo pevanje u rokenrol i soul bendovima, da bi se 1969. po prvi put našao na mestu pevača benda Deep Purple. To mesto je više puta napuštao usled klasičnih rasprava, prepirki i merenja ko ima veći uticaj u bendu.

U prvoj fazi karijere otpevao je neke od najvećih hitova benda (Smoke on the Water, Highway Star), ali ističe se i melodijska linija koju je osmislio za vanvremensku pesmu “Child in time”, koja će ostati urezana u istoriju rokenrola kao ona kompozicija na kojoj mladi rokenrol pevači, kad je pevaju, pokazuju da li su pukovnici il pokojnici.

Kad nije bio deo purpurnog benda, predvodio je Ian Gillan Band, koji se kasnije prekrstio u samo Gillan, ali je i godinu dana bio član drugih velikana Black Sabbath. Postao je član usled velikog prijateljstva sa gitaristom Tomijem Ajomijem, ali se nije dugo zadržao jer predstavljalo mu je problem da zapamti reči starih Sabatovih hitova.

Parplu se vratio 1984, da bi nakon ponovnog previranja sa gitaristom Ričijem Blekmorom ‘89, konačno se za stalno vratio ‘92, što je značilo i kraj Blekmorovog delovanja u ovom bendu.

Gilan je bio i glas Isusa u prvoj postavci Lojd Veberovog mjuzikla “Isus Hrist Superstar”. Bilo mu je čak ponuđeno da glumi i u istoimenom filmu, ali dogovor je otpao zbog velike količine novca koji je tražio.

Zbog velike popularnosti benda u Jermeniji, Gilan se još od početka devedesetih vezao za ovu zemlju i učestvovao je u raznim rokenrol i dobrotvornim akcijama, poput izgradnje škola u zemlji ali i pomoći jermeske crkve u Americi.

Veliki je ljubitelj klasike, pogotovo Šopena, i učestvovao je u snimanju nagrađivanog dokumentarca o poljskom kompozitoru. U Beogradu je poslednji put svirao solo sa Beogradskim simfonsijskim orkestrom 2016. godine. Kao gosti nastupio je i bend njegove ćerke “Papa le gal”.

U domaćoj popkulturi, ušao je i u stihove pesme Riblje Čorbe “Svirao je Dejvid Bouvi – “Glavni dasa tad je bio čupavi Ijan Gilan, protiv rata bunili se Donovan i Dilan”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari