Od 2018. Narodno pozorište u Beogradu ulazu u tri jubilarne godine zaredom.

Obeležavanje slavljeničke 150. sezone zvanično će početi 19. januara iduće godine na 80. godišnjicu smrti Branislava Nušića, pisca i jednog od upravnika NP, premijerom „Ožalošćene porodice“ u režiji Jagoša Markovića i otvaranjem izložbe „Nušić kao diplomata“. Jubilarna sezona i u Drami i u Operi biće posvećena domaćim stvaraocima, a u izgledu je i da NP dobije novu dvoranu na Trgu republike, na mestu sadašnjeg tržnog centra poznatog kao „Staklenac“, najavio je danas u obraćanju novinarima na tradicionalnom novogodišnjem prijemu Dejan Savić, upravnik NP.

Savić je rekao da se za novu dvoranu preko puta postojeće zgrade NP zalaže još od 2007. i da mu je u razgovoru sa aktuelnim beogradskim zvaničnicima – gradskim menadžerom i gradskim arhitektom, potvrđeno da je u nagrađenim konkursnim radovima za uređenje pešačke zone na Trgu republike na mestu „Staklenca“ predviđena nova muzička dvorana sa izložbenim i galerijskim prostorom, kao sa i podzemnim parkingom sa 500 mesta. On je izjavio za Danas da rok za početak radova na uređenju glavnog beogradskog trga i izgradnju dvorane još nije određen.

Savić je podsetio da su u NP tokom 2017. održane četiri dramske – „Carstvo mraka“, „Ričard Treći“, „Sumnjivo lice“, „Carstvo nebesko – Epika balkanika“, tri operske – „Moć sudbine“, „Norma“, „Don Đovani“ i jedna baletska premijera – „Evgenije Onjegin“. Kako je saopšteno iz NP, umetnički ansambli nacionalnog teatra – Drama, Opera i Balet, tokom ove godine na matičnoj sceni i na gostovanjima odigrali su više od 460 predstava, koje je videlo skoro 154.000 gledalaca

– Posle vek i po rada Narodnog pozorišta postavlja se pitanje šta je svrha rada nacionalnog teatra, koji kao naš obuhvata dramu, operu i balet. Naše pozorište ima širok spektar aktivnosti zacrtan zakonima i Statutom, kao i zadatak da nikom ne ogadi pozorište, već da ga publici učini razumljivim i interesantnim, kako bi imala želju da se vrati u NP i druga pozorišta. Mi želimo i da Narodno pozorište bude avangarda, ne samo u pogledu vrhunskog umetničkog kvaliteta, nego i kao model rada institucija u kulturi. Citiraću Stanislava Vinavera – Narodno pozorište treba da bude kao Narodni muzej – da ima za svakog ponešto – naglasio je Dejan Savić, uz najavu da će NP i u jubilarnoj sezoni nastojati da zadrži visok umetnički nivo i radni okvir od dve predstave dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari