In memoriam: Hans Magnus Encensberger (1929 – 2022) 1foto Jurgen Bauer

Nemački izdavač Suhrkamp Verlag objavio je da 24. novembra u Minhenu u 93. godini preminuo pesnik Hans Magnus Enzensberger. Kao liričar, esejist, biograf, priređivač i prevodilac, on je bio jedan od najuticajnijih i najpoznatijih nemačkih intelektualaca u čitavom svetu.

Rođen je 1929. u bavarskom Algoju, u Kaufbojernu, studirao je književnu teoriju, jezike i filozofiju, između ostalog u Frajburgu i Parizu.

Godine 1955. je promovisan tezom o poetici Klemensa Brentana.

Dve godine docnije je objavio svoj prvi ciklus pesama ”Odbrana vukova”.

Encensberger je bio član književnog kluba „Gruppe 47“.

O svojim simpatijama za rebelje studentskog pokreta 1968, odnosno o vremenu ”vanparlamentarne opozicije”(APO) pisao je u svojoj memoarskoj prozi naslovljenoj „Tumult“ (vreva, gungula).

U kosmpolitskom duhu je putovao širom šara i živeo u različitim podnebljima – na Kubi, u Norveškoj, Italiji, Meksiku, Americi i Zapadnom Berlinu, da bi od 1979. našao mir u Minhenu.

Počev od 1965. Encensberger je bio saosnivač časopisa ”Kursbuch” kod izdavača Suhrkamp, koji je bio i ostao njegova izdavačka kuća.

Za svoju odanost i zasluge, Encensberger je bio od 2013. do 2015. član nadzornog saveta ovog izdavača.

Za svoje spisateljske zasluge, Encensberger je bio ovenčan višestrukim lovorikama, između ostalih Georg-Büchner-Preis još davne 1963, kao i Frank-Schirrmacher-Preis 2015.

Povodom autorove 90-godišnjice je kod Suhrkamp Verlag objavljena retrospektivna zbirka njegove poezije, lapidarno naslovljena ”Pesme 1950-2020”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari