Udruženje Muzička komunikacija u saradnji sa Kancelarijom za mlade i Turističkom organizacijom grada Leskovca je u junu prošle godine u Leskovcu, prvi put organizovala jedinstveni festival bubnjeva i perkusija u regionu, festival koji od tog dana raste i oblikuje se u izuzetnu priliku da se uživa u dobrom ritmu i kvalitetnoj muzici, Drum dum fest.

Inspirisani uspehom, a naročito reakcijama publike, organizatori su rešeni da ove godine naprave pravi internacionalni spektakl ritma. Organizaciju Drum dum festa 02, koji će trajati dva dana, 29. i 30. juna. Festival će ovog puta imati međunarodni karakter, a na spisku izvođača se nalaze velika imena Srbije, Balkana i sveta (Garabet i Garo Tavitjan & Tavitjan Brothers, Jasmin Sultanić ( BiH ), Srđan Dunkić Džoni (Vasil Hadžimanov, Piloti, Jam Innovation), Goran Ljuboja Trut ( ex Rambo Amadeus, E-play) i profesor Berklee College, koji je svoje znanje prenosio najvećim imenima sveta, Jon Hazilla, po čijim knjigama mnogi mladi bubnjari širom sveta danas uče prve korake sviranja na bubnjevima, iskreno oduševljen prošlogodišnjim programom i konceptom organizatora.

– Velika kulturna i umetnička dešavanja ne smeju biti centralizovana u Beogradu i Novom Sadu jer se potreba za kvalitetom ne ispoljava samo u najvećim centrima. Kroz Drum dum festival vraćamo Leskovac na muzičku mapu Evrope i Srbije. Neophodno je stvoriti preduslove svakom stanovniku Srbije, bez obzira na mesto u kojem živi, da učestvuje u kulturnim i muzičkim dešavanjima – kaže Aleksandar Tošić, menadžer festivala.

Sem revijalnog dela, Drum dum fest ima i edukativni deo, kroz Drum dum workshop-ove, muzičko-bubnjarske radionice u kojima iskusni bubnjari i perkusionisti razmenjuju svoja znanja i iskustvo sa mlađim kolegama, poštovaocima i novim snagama koje se tek upoznaju sa instrumentom. Ove radionice (održano ih je osam od septembra prošle godine, do maja ove godine) nastavljaju rad i u dane festivala, a ovog puta predavači će biti imena svetske klase, Jon Hazilla i Garo Tavitjan.

– Drum dum fest nastavlja svoj rad na promociji bubnjeva i bubnjara, kroz edukaciju svih koji sviraju profesionalno ili amaterski, kao i onih koji su ljubitelji ovog instrumenta i koji žele da upoznaju ili prošire svoje znanje. Kroz ovaj muzički festival želimo da podstaknemo mlade da na kvalitetniji način, kreativno, provode slobodno vreme. To je još jedna od značajnih uloga ovakvih kulturnih događaja – da pomognu mladima da menjaju svoju sredinu, a kada god mladi nešto menjaju, oni to čine nabolje – ističe Saša Ristić, direktor festivala

Udruženje Muzička komunikacija je nosilac festivala, a organizatori duguju zahvalnost i Kancelariji za mlade grada Leskovca, Turističkoj organizaciji grada Leskovca, a posebno sponzorima, Ministarstvu kulture informisanja i informacionog društva i Ministarstvu omladine i sporta, aerodromu Beograd, Zdravlju Aktavis Leskovac i Ambasadi SAD-a u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari