Poslednji intervju Abdulaha Sidrana za Danas: Jugoslavija je bila i biće sve bolja i bolja, zato što je naša stvarnost sve gora i gora

Pesnik, dramski pisac, scenarista, o olimpijskom i današnjem Sarajevu, o Bosni i Jugoslaviji, jugonostalgiji, rediteljima kao piscima, kreativnim i drugim neslaganjima tandema scenarista-reditelj, o tretmanu pesnika i umetnika uopšte

Ostavite komentar


  1. Gosp.A.Sidran apsolutno dobar i onda i sad.Jugovići neće izgubiti nista od svog etnicizma,bilo na kom delu bivse Jugoslavije,pogotovo ne u Vojvodini koja je hranila sve ratove i selidbe.Bićemo svi na okupu,u nekoj organizovanoj Jugi makar putem EU,putem ekonomija i prosvete,a bez atavizama naciona.

  2. Jugoslavije vise nema i nikad je vise nece biti. Sve ostalo su iluzije i prazne price.

  3. Redakcijo iz lista Danas, loše vam ide ta priča o toleranciji izmedju balkanskih naroda. Mislim ja sam prvi za to ideju ali ne po svako cenu, a vi to radite po svaku cenu jer uzimate intervju od čoveka koji tvrdi da su svi narodi iz Bosne nastali od Bošnjaka i da su Srbi sami svojom voljom otišli iz Sarajeva. Ako za vas to nije upitno onda je i bolje što je ovaj vožd na vlasti.

  4. Najpametniji je u svakoj recenici prema narodu govorio „cuvajte bratstvo jedinstvo, kao zenicu oka svog“,
    razumeo je Centralni komitet, vec od 1., 2., esalona postavljalo se pitanje, „sta je to sto stalno porucuje“, vec se zivelo sa tom zenicom,

    Jugoslavija je stvorena velicanstvenom antifasistickom borbom naroda Balkana, gradjanskim ratovima za stvaranje novih oblika drzavnog uredjenja, Moderne,

    Stvaranje Jugoslovena je dozivelo pad jer su trebale jos dve generacije sazrevanja svesti u znanju i primeni na drustvo,
    divna, velika,, mocna, raznolika,
    A onda se desilo, magla forme etnonacionalizma,
    sustina pljacke stvorenog bogatstva naroda,
    Jesu ovo vodili najgori, nisu ni razumeli (cak pojmovno) sta ruse i sta hoce da stvore, a to su (sem razvijenih delova neopterecenim pitanjima), 19.,v, oblici i obrisi vladanja, (ustajao krompir iz rerne). Perpetum mobile gluposti.

    Covek je konstanta na teritoriji odrziva, teritorija je varijabla.,
    jer pre oruzja moglo se o posledicama pametno razgovarati i promeniti uredjenja.

  5. Odlican intervju. Na zalost mnogi ga nece razumeti. Mladje generacije nisu navikle na narativne odgovore u intervjuu a neki drugi koji su hranjeni nasom propagandom ovo o violentnim tipovima, Vojvodini i sl. ce pogresno protumaciti.

  6. to da su bosanski pravoslavci pretvarani u Srbe, a bosanski katolici u Hrvate. Izvorno to nije tako stajalo.

    Nećemo daleko sa ovakvima… A tek kad priča da su Srbi otišli iz Sarajeva dobrovoljno, eto nisu hteli muslimansku vlast… da, kako da ne…

  7. Mnogo priče, a malo istine.
    Šta da se radi? takvi ste kakvi ste. Od vas bolje I ne može.

  8. Jugoslavija je bila ne dobra, nego savršena ideja! Ali su ljudi bili loši, a naročito političarska ološ svih republika! Kako tada, tako i danas!

  9. Saznali smo da su prvo postojali Bosanci, pa su onda postale amebe, pa virusi, paa… Nema vise ni onog Sarajeva ni one drżave, sada je tamo islamska multieticnost- pripadnici muslimana iz BiH, ali i sa Bliskog istoka, zato i ne znaju ko je Sidran. Nekada dobar umetnik koji ne razume promene….

  10. Jugoslavija je bila fabrički pokvarena. Vrhunsku ideju kosmopolita realizovali nacionalisti, dva puta rođena nakazna, dva puta umrla u čedomorstvu.

  11. Čitah do pola i ne mogoh kad dođoh do toga da su Srbe iz Sarajeva iseljavali Srbi!
    Pendžeytran obraz i to ti je!

  12. Sidran kao uvjek i u svemu; intrigantan i zanimljiv. Treba(mo) se zamisliti nad nekim odgovorima.

  13. reče Sidran da su od Bosanaca nastali Srbi, a zaboravi da su njegovi Sidrani nastali od poturčenih hercegovackih Srba Dželetovica… i tako dalje falsifikovanje istorije. Krenuo covjek od sebe 😉

  14. @Bodo Bl

    Trebao bi ti razmisliti o mnogo cemu ako te odusevljavaju ovakvi kao Abdulah Sidran.

  15. Odlican clanak. Meni samo fali malo proze uz svu tu poeziju: ne bi se Juga raspala da nam nisu presahli svetski krediti (nakon raspada istocnog bloka nismo vise bili bitni), a sopstvenu proizvodnju, narocito poljoprivredu, smo bili potpuno zapustili. Prvo ide klopa pa onda moral.

  16. Vjerovatno gospodin koji se referira na moj kom. zna bolje od Sidrana. Baš „genijalac“.

  17. Sramota. Muslimani direktno izazvali gradjanski rat , nisu hteli Jugoslaviju, napravili genocid u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Travniku… i sad puštate ovoga da vredja osećanja srba iz Bosne i luprta o agresiji i genocidu.

  18. Koliko se secam rat je poceo u Sarajevu, kad je pravoslavni svat ubijen od bratske ruke muslimana…..

  19. Masem i ja tebi dragi Sidrane.Drago mi je da si dosao i hteo nesto da nam kazes.Vidi ja ti ne mogu doci vise da jedem cevape u Sarajevu.Nije da ne volim cevape ali ne mogu!

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.