INTERVJU Dušan Kovačević: Moramo kolektivno da se lečimo, da shvatimo gde smo stigli

Akademik, najvažniji savremeni srpski dramatičar o premijeri "Urnebesne tragedije" i tragediji u školi koja nas je šokirala, našoj raspamećenosti i neodgovornostii

Ostavite komentar


  1. Od jednog akademika očekuje se da razume Koraksićeve karikature. Tamo ima odgovore na sva pitanja i deleme, koje ga muče! Bez reči!!!

  2. I ti si Kovačeviću doprineo sa mnogim kult. stvaraocima koji su uz gospodara: Bećković. Kusturica i ostali. Tako je slavna Desanka bila uz najvećeg zlikovca Srbije- Miloševića.

  3. Ovja me intervju razočarao. Umjesto da priča o stanju i drugima, on sve vrijeme reklamira svoja djela. Drugo, iznenadilo me namjerno izbjegavanje presjeka društva u Srbiji, jer nije samo porodica odgovorna – pojanje o mitovima i mitomanija su još itekako prisutne u srpskom društvu, te takmilenje ko je najjači, najbolji i tako dalje.

  4. Uz beskrajno divljenje za sve sto je kao umetnik stvorio, moram da pomenem njegovu primetnu uzdrzanost u odredjenju prema aktuelnim drustveno-politickim desavanjima. Cak je i Porfirije odredjeniji prema njima, nego Dusan Kovacevic. A da ne pominjem njegovog prezimenjaka, jedinstvenog Sinisu Kovacevica.

  5. Dusan Kovacevic je dobar pisac. Trebalo bi da se ostalog mane.

  6. Ne sme da pomene imena glavnih krivaca, a Corax i Duško Petričić sve najbolje objašnjavaju. Srpska Akdemija trulež, čast izuzecima kao što je Ljubomir Simović, oduvek je tako bilo. Za Nikolu Teslu i Miodraga Stojkovića nije bilo mesta?!

  7. Što stariji, ovaj čovek je sve kontroverzniji. Kolektivizacija odgovornosti ima smisla do određene granice, ali ne može biti univerzalni model. Ovakvim stavovima se od odgovornosti aboliraju nosioci zakonodavne i izvršne vlasti, a ista se ravnomerno deli sa celim društvom. Kaže akademik da sve kreće iz porodice, a ja ga pitam, ko sve ima uticaj na tu porodicu? Ko je svakodnevno napada, ugrožava, iskušava, testira… kroz medije, kroz sistem vrednosti, kroz javne politike, kroz birokratizovani sistem…? Ne, nisu odgovorni nosioci javnih funkcija, nego je odgovoran građanin pokorni iz Donje Moštanice… nije nego. Intelektualac ovog nivoa bi trebao mnogo bolje od ovoga!

    Nije nego…

  8. Oduvek se Dusan Kovacevic veoma oprezno izrazavao o vlasti i njenim nedelima, kao da gazi po jajima. Mnogo mrsi, a malo kaze, sasvim suprotno od Sinise Kovacevica. U tom smislu nije mu ni do kolena.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.