INTERVJU Krankšvester: Nadamo se da ta, amerikanizirana ideja političke korektnosti neće pustiti korijene na ovim prostorima 1foto: Branimir Kopecki

Provokativni hip hop dvojac iz Osijeka stuže ove subote, 14. oktobra u Beograd, i to u Zappa Bazu.

Krankšvester, poznati i kao Švester, a za neke i Šveca, odnosno Šveki, je baš, baš nezgodni duo nastao 2010. u Osijeku, a čine ga 3ki i Sett. U svom izrazu mogu biti barokno opširni i eksplicitni, ili pak minimalistični i praktični kao kad su imena albuma u pitanju.

Nema onih koji nisu čuli, zavoleli ili skandalizovali se na makar jednu njihovu pesmu. Ako ste u prisustvu roditelja, baka, dece, kumova, verovatno ćete staviti slušalice na uši ili barem smanjiti zvuk kad krene neka njihova pesma. Doduše nije retkost, da baš takve, duhovite i raspojasane pesme čujete na nečijoj svadbi.

Upravo o tome, o svadbama, humoru, novim i starim pesmama, popričali smo sa momcima, pre nego izađu na binu Zappe u subotu, 14. oktobra.

Gde ste? Šta ima novo kod vas?

Evo ga, upravo snimili novi spot, za singl koji najavljuje novi album koji izlazi krajem godine.

Prošlo je sad već neko vreme od prošlog albuma. Kako ste zadovoljni prijemom i koliko se zavrteo među narodom? Da li se sprema nešto od nove muzike? Kad možemo da očekujemo Krankšvester 6?

Pa zapravo smo ful zadovoljni prođom albuma, jer osim što imamo neke od pjesama koje su postale neodvojivi dio live repertoara, za peti smo album pokupili i „Porina“ koji je bio stavka na našoj listi „stvari o kojima nikad nismo razmišljali, ali kul da su se dogodile“. Kao što sam i napisao, novi album će van krajem godine, a singl malo prije toga.

Odlikuje vas pre svega smisao za humor u pesmama. Šta je sve vama smešno, a sa čim se nikad ne biste šalili? Gde povučete granicu i kažete – ovamo se ne ide?

To neko povlačenje granica ili autocenzura zapravo nije ni prisutno u tome što radimo jer namjera nije šokirati ili sablazniti ljude onime što govorimo. Svjestan sam da je prvi album nekima možda bio iznenađujuće vulgaran, ali i prije i poslije nas izgovarale su se daleko šokantnije stvari. E sad, ako to što govorimo nekog šokira – j**i ga.

Da li se plašite „cancel kulture“, odnosno dolaska nekih novih generacija bez smisla za humor koji ce dočekati na nož vaše pesme?

Čak ni ne mislim da nove generacije nemaju smisla za humor nego se radi o posljedici toga kako ljudi funkcioniraju na društvenim mrežama, gdje svaki „virtue signaller“ može iza**ati nešto čime je tobože šokiran, pa se onda skupi još pedesetak takvih idiota. Na to ti se nakači novinar koji taj dan nema pametnijeg posla, pa prepisuje tuđe objave s društvenih mreža i onda nastane drama oko nečeg što je tobože „tema od društvenog značaja“, ali je zapravo hrpa go**na koje neki bezveznjak istovario na svom profilu.

Iako to ne znači da ta „kultura otkazivanja“ neće doći i na našu adresu ili da se neće naći netko dovoljno uvrijeđen da se oko toga javno uz**be, nadam se da će se pronaći dovoljno zdravog razuma da ta amerikanizirana ideja političke korektnosti ne pusti korijene na ovim prostorima, pa da radimo cirkuse zbog svake izjave s kojom se ne slažemo. Osim toga, mi od samog starta nismo dio mainstreama niti imamo pristup klasičnim mainstream platformama, a i ništa što govorimo u pjesmama ne djeluje mi pretjerano skandalozno.

Uz sve to, oduvijek sam se zalagao za to da svatko od nas upražnjava vlastito pravo „kenseliranja“ tako da ne sluša i ne podržava glazbu koja ga vrijeđa. U trenutku kada to postane nametanje ideje toga što bi trebalo biti dopušteno ili nedopušteno na temelju vlastitih i često vrlo uskih pogleda na svijet i ideju slobode govora. E, s tim imam problem.

Osvojili ste „Porina“, nagradu za najbolji hip hop album. Koliko vam se „život promenio“ nakon toga, tj da li koncept nagrada ima smisla u današnjem vremenu?

Životi nam se nisu promijenili ni najmanje. Te nam nagrade stoje na policama i drže knjige. S druge strane, dobili smo neku službenu „potvrdu“ toga što radimo već 13 godina i to je sasvim u redu stvar.

Mene u tom kontekstu daleko više zanima što to znači za budućnost nagrade jer mi smo specifičan bend kojem nagrade tog tipa neće otvoriti vrata. Isto funkcioniramo s njima ili bez njih jer karijeru smo stvorili mimo tih klasičnih kanala. Međutim, nekim mlađim izvođačima to bi itekako moglo pomoći i nadam se da će uprava Porina nastaviti prepoznavati ono što se događa u žanrovima kojima dominiraju klinci, a ne da isti izvođači desetljećima gomilaju te nagrade.

Vaš najveći hit, ispostavilo se, je „Gaber“. Ima preko milion pregleda na Spotifaju, nisam proveravao za Youtube. Koliko je ta pesma postala velika iz vaše perspektive. Da li ste je čuli ili videli na nekim čudnim mestima, da li su do vas došli neki snimci ili priče (ja sam na primer bio na svadbi na kojoj se puštala ta stvar na „opštu radost“ starije familije mlade i mladoženje)?

Ta pjesma je postala daleko popularnija nego smo očekivali i drago nam je zbog toga, a zapravo najveće iznenađenje je upravo to koliko je popularna na svadbama. Teško se to može objasniti, ali možda je mladencima to način da se rave himnom oproste od razuzdanog života koji ostavljaju iza sebe i uđu u sljedeću, mirniju fazu života. A možda su samo pijani i nadrogirani i treba im nešto nabrijano da ih vozi.

Radili ste sa Sajsi MC. Da li imate još nekog iz Srbije na liste želja sa kojima bi sarađivali?

Nemamo neke liste izvođača s kojima bismo željeli raditi, ali radit ćemo sa svima s kojima glazbeno kliknemo.

Šta slušate / gledate/ čitate u poslednje vreme?

Slušamo nedovršene mikseve pjesama s novog albuma, gledamo u projekte pjesama s novog albuma i čitamo tekstove s novog albuma da vidimo treba li što promijeniti.

Šta nas sve očekuje u Zappi sledeći vikend od vas?

Hitovi, blud i kaos.

Zappa Baza, 14. oktobar. Klub se otvara u 20h, početak koncerta je u 21.30. Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 1400 dinara mogu da se kupe u Zappa Baru ili putem Gigstix-a, a na ulazu će koštati 1700 dinara.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari