Irina Subotić: Ugrađeno građansko vaspitanje i stvaralačka energija

Na vest o smrti srpskog i francuskog akademika Vladimira Veličkovića, njegovi prijatelji i kolege

Ostavite komentar


  1. Oduvek sam obozavala filmove u kojima je izuzetne role ostavio Vladimir. Njegova mirna i decentna pojava, neodoljiva muska pojava sarmera i artiste, ostaje u pamcenju i na celuloidu.

  2. da pomenemo jos neke koji su zasluzni da Vlada bude ono sto je bio:covek kome je svet kuca a pariz dom..
    prvo komisiji koja je odbila njegovu molbu za tada slobodni atelje/u beogradu/ sa obrazlozenjem da ima atelje u parizu. atelje je dodeljen sinu tada“podobnog“,koji se nije bas proslavio
    Vlada od tada nije vise slikao u beogradu
    drugo, gradu beogradu koji nije nasao podobnim da Vladi ponudi stan za njega i njegovu porodicu, sa obrazlozenjem da ima vilu svog dede na dedinju.
    cinjenica da je vilu zaposeo „oslobodioc“45, koji se otvoreno hvalio da je zadnjicu brisao listovima memoara njegovog dede, znacajnog misistra u vreme kralja Aleksandra, su preskocili. Vladina deca su se smestali kod svojih prijatelja i poznanika u beogradu
    trece: opstini koja nije prihvatila ponudu za otkup kuce u kojoj je na tavanu pravio svoje prve radove, iako je imao pravo prioriteta. Tako je vlada po sili zakona morao da , zajedno svim radovima koji su nastali u beogradu, da se iseli i svom svojom ustedjevinom kupi stan.
    izvinjavam se ako sam jos neke zasluzne zaboravio, ova prica sigurno ima jos neke detalje koji su uposteno govoreci prilicno zajednicki za mnoge uspesne ljude ove zemlje a sada van njenih granica

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.