Nastupom Omladinske filharmonije Naissus, koja okuplja mlade i talentovane muzičare iz cele Srbije, sinoć je počeo Internacionalni džez festival Nišvil, 23. pod tim imenom, a 32. kao niški džez festival na koji se naslanja.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Festival je svečano otvorio ovogodišnji dobitnik Nišvilove nagrade za životno delo Jovan Maljoković. Prve večeri u zvaničnom programu nastupili su još i Vasil Petrov, koga su stručnjaci označili i kao „bugarskog Frenka Sinatru“, Vladimir Četkar bend (Makedonija), Karmen Souza bend (Portugal) i Teksas Fud (Bugarska).

Zanimljivo je bilo i na Jut stejdžu, gde su nastupali učesnici projekta „DŽez – mulitikulturalni izraz“, koji je finansijski podržala Evropska unija. Stejdž su „svečano otvorili“ direktor Nišvila Ivan Blagojević i savetnica za komunikacije Delegacije EU u Srbiji Nadežda Dramićanin. Tokom Nišvila na ovom stejdžu nastupaće mladi muzičari iz Bujanovca, Vranja, Leskovca i Niša.

Publika će večeras u zvaničnom programu pored ostalih moći da vidi i Amerikanca Monti Aleksandera, koji je ušao u prvih pet džez pijanista svih vremena, kao i Inkognito, bend iz Velike Britanije, koji ne dolazi prvi put, a po sopstvenom priznanju to čini jer je oduševljen „nišvilskom publikom“.

U pratećem programu na Jut stejdžu nastupiće mladi pevači Dora Borsos, Katarina Jovanović, Dimitrije Jajšić i Ilija Mihajlović, koji su pobedili na konkursu „Daj glas za Nišville“, čija je tematska odrednica bila stogodišnjica rođenja Bili Holidej i Frenka Sinatre. Konkurs su realizovali Naftna industrija Srbije i Nišvil. Nešto dalje, na Kristina stejdžu, uz neme filmove koji će se emitovati na video-bimu muzičke improvizacije izvešće Bojan Cvetković, Nemanja Egerić, Vlada Jelenković i Veljko Nenadić, pobednici Nišvilovog konkursa za mlade pijaniste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari