ismail kadareFoto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Albanski pisac Ismail Kadare preminuo je u ponedeljak u 89. godini, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa njegov izdavač Bujar Hudri.

Ismail Kadare je rođen 1936. godine u Đirokastru, malom gradu u planinama na jugu Albanije, piše Nova.rs.

Njegov grad, o kome je napisao roman „Hronika u kamenu“, deo je svetske baštine pod zaštitom Uneska.

Kadare je trideset godina svoje karijere pisca živeo u komunističkoj Albaniji, gde je napisao i svoja remek-dela: „General mrtve vojske“, „Prekinuti april“, „Velika zima“ i „Most na tri luka“.

„General mrtve vojske“, američki list Boston gloub (The Boston Globe), opisao ga je kao „moćan i dirljiv roman“. Takođe je uključena u 100 knjiga veka francuskog lista Mond (Le Monde). Reč je o priči o italijanskom generalu, koji posle Drugog svetskog rata odlazi u Albaniju da odnese tela italijanskih vojnika.

Kadare je „jedan od najupečatljivijih romanopisaca koji pišu na bilo kom jeziku“, piše o njemu Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Njegove knjige su prevedene na više od 45 jezika sveta, podseća Radio Slobodna Evropa. Mnogi od njih su bili zabranjeni u komunističkoj Albaniji – među njima i „Palata snova“, u kojoj Kadare elaborira o odnosu moć-pojedinac.

Kadare je u intervjuu za list Fajnenšel tajms (The Financial Times) 2010. godine rekao da je najponosniji na to delo.

„Napisana je 1980. i objavljena godinu dana kasnije, u najmračnijem periodu albanske tiranije. Bila je to knjiga protiv te tiranije“, rekao je Kadare.

O godinama diktature pisao je i u delima „Piramida“ i „Koncert“. Kadare je emigrirao u Francusku 1990. godine, nakon što je podržao demokratizaciju. On je 1996. postao član Francuske akademije moralnih i političkih nauka.

Ismail Kadare se godinama pominjao kao mogući pretendent za Nobelovu nagradu za književnost

Kadare je 1998. godine, kada je počeo rat na Kosovu, objavio knjigu „Tri dana žalosti za Kosovom“. Osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada.

Prošle godine francuski predsednik Emanuel Makron dodelio mu je titulu „Velikog oficira Legije časti“ tokom posete Tirani.

Poslednjih decenija Kadare je živeo i pisao između Pariza i Tirane.

„U Parizu uvek radim u istom kafiću. U Tirani je to nemoguće, zbog radoznalosti ljudi“, rekao je Kadare za Fajnenšel tajms.

Reagujući na vest o smrti Kadarea, predsednik Albanije Bajram Begaj rekao je da su „Albanija i Albanci danas izgubili svog književnog genija, svog duhovnog emancipatora, Balkan pesnika svojih mitova, Evropa i svet jednog od najistaknutijih predstavnika moderne književnosti“.

– Kadare je uzdigao albansku književnost i kulturu na vrh svetske književnosti, kulture i civilizacije – rekla je predsednica Skupštine Albanije Lindita Nikola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari