Svetislav Bule GoncićSvetislav Bule Goncić, foto Marija Mladjen/ATAImages

“To je izmišljotina, nemam nikakav komentar“ kazao je za Danas Svetislav Bule Goncić, direktor Narodnog pozorišta u Beogradu, povodom lažnog saopštenja koje  je stiglo 3. jula  s mejl adrese  nfo@qendra .org.da će nacionalni teatar biti domaćin „Nedelje Kosovskog pozorišta“

Qendra Multimedia je  kulturna organizacije iz Prištine na čijem je čelu dramski pisac Jeton Neziraj.

U beogradske redakcije stigao je mejl sa najavom ove manifestacije sa adrese nfo@qendra .org.  Međutim, prava adresa Qendra Multimedia je qendra.org.

Istina iza najave Nedelje Kosovskog pozorišta u Beogradu: Reakcija Buleta Goncića 1
Qendra Multimedia, screenshot zvanične stranice

 

Naime u ovom, očito lažnom,  saopštenju pod naslovom Istorijski čin: Narodno pozorište iz Beograda domaćin „Nedelje Kosovskog Pozorišta“ navodi se da je Qendra  Multimedija iz Prištine potpisala Memorandum o saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu radi organizovanja pomenute manifestacije koja bi navodno trebalo da se održi na jesen, oko 29. novembra.

“29 novembar bio je poznat kao Dan Republike, datum kada je obeležavano rođenje naše bivše zajedničke države Jugoslavije. Daleko od pažnje medija, Memorandum su danas, 2. jula, u Beogradu potpisali g. Svetislav Goncić, direktor Narodnog pozorišta u Beogradu i g. Jeton Neziraj, direktor Qendra Multimedija iz Prištine.

Ovo je izvanredan, istorijski događaj koji označava izuzetan napredak kulturnih odnosa između Kosova i Srbije. Posle mnogo godina beznadežnog sukoba između dve zemlje, a posebno nakon poslednjih tenzija koje smo ostavili iza nas, kada je Vlada Srbije otkazala održavanje festivala „Miredita, Dobar dan“ u Beogradu, gde je trebala biti predstavljena umetnička scena Kosova, vest o organizovanju „Nedelje kosovskog pozorišta“ u Beogradu predstavlja značajan, revolucionarni iskorak u trenutku kada se činilo da je nada za normalizaciju odnosa potpuno ugašena. Ovim se otvara novi prozor od velikog značaja za budućnost obeju zemalja “ navodi se u saopšenju, za koje se ispostavilo da je dezinformacija.

U njemu takođe stoji i lažna izjava Svetislava Buleta Goncića:

„Svestan sam kulturne i političke težine koje ima ovaj poduhvat, ali sam spreman da snosim posledice. Krajnje je vreme da naše dve zemlje okrenu pogled ka budućnosti a ovo otvoranje vrata za pozorišnu scenu susedne zemlje predstavlja najcivilizovaniji mogući čin. U Republičkom Ministarstvu za Kulturu rekli su mi da Albanci nemaju pozorište. Njihove predstave možda nisu kvalitetne, ali važno je da im mi pružimo ruku pomirenja, da ponudimo našu scenu kako bi na njoj prikazali svoja kola i njihovu tradiciju. Znam da Albanci imaju čudesan folklor“, rekao je navodno Svetislav Goncić.

U saopštenju dalje stoji da je Jeton Neziraj duboko uzbuđen zbog ovog istorijskog događaja.

„Duboko sam uzbuđen zbog ovog ostvarenja, za koje mogu iskreno reći da je istorijsko. Po prvi put će na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu biti prikazane predstave sa Kosova.

Tri dana zaredom Beograd će disati albanski. Imali smo mnogo nesporazuma i nesuglasica ali su sve prevaziđene zahvaljujući našoj spremnostiza kompromis. Ovo je pozorište, ovo je snaga pozorišta“, rekao je navodno Jeton Neziraj, direktor Qendra Multimedija iz Prištine.

U saopštenju dalje stoji da nije bio lak put da se postigne ovaj memorandum.

„Pregovori su se vodili oko dva meseca, u Prištini i Beogradu. U ovih dva meseca pregovora, pronašli smo  odgovore za sva administrativna i politička pitanja, na koja često nije bilo tako lako dati odgovore. Među problematičnim pitanjima bilo je i ono o plaćanju bankovnih transakcija za umetnike uključene u projekat. Dve strane su se dogovorile da će se troškovi u Beogradu plaćati u evrima, u gotovini, dok će se neophodni transferi iz Beograda u Prištinu vršiti u srpskim dinarima, koje će onda Centralna banka Kosova konvertovati u evre“

Kompletan program predstava koje će biti predstavljene oznanićemo narednih nedelja, ali će svakako biti uključena predstava „Handke projekt” kao i predstava mladih srpskih glumca, pod nazivom „Banjska – naš bol i ponos„.

Ova predstava će biti napravljena od iskaza svedoka, arhivske građe, fotografija, snimaka sa dronoma sadržaće i odlomke iz knjige „Dnevnik Banjske“ čiji je autor Milan Radoičić.

Ekskluzivno za ovu priliku biće proizvedena nova predstava čija je radnja smeštena u Beograd pedesetih godina prošlog veka. To je priča o albanskoj porodici koja ima 43 članova a bavi se odžačarskim zanatom. Posle premijere, da bi se odalo poštovanje svim vrednim Albancima koji su nekada sekli drva za zimski ogrev a i čistili dimnjake po kućama u Beogradu, Narodno pozorište iz Beograda će podići spomen odžak u obliku obeliska.

Kompletan program nastupa i pratećih događaja biće uskoro objavljen na sajtovima Narodnog pozorišta u Beogradu i Qendra Multimedia.

Danas je poslao pitanja Jetonu Neziraju povodom saopštenja ali do zaključenja ovog teksta nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari