Istorijski muzej Srbije: Rekonstrukcije kruna dvojice srpskih vladara u oktobru u Kini 1Foto: Fred Romero / CC BY 2.0 / Wikimedia Commons

Istorijski muzej Srbije najavio je da će rekonstrukcije kruna kralja Milutina i despota Stefana Lazarevića u oktobru biti predstavljene u Kini, na Međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine.

Festival, po redu osmi, će biti organizovan od 12. do 16. oktobra, u gradu Čengdu u provinciji Sečuan, piše u saopštenju.

Projekat izrade rekonstrukcija kruna će, u delu festivala posvećenom srebrnom filigranu predstaviti direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić i filigranista Goran Ristović Pokimica.

U saopštenju piše da je rekonstrukcija krune kralja Milutina, težine gotovo 1.600 grama, izrađena je po uzoru na ktitorsku fresku iz crkve Svetog Joakima i Ane, pri manastiru Studenica.

Rekonstrukcija krune despota Stefana Lazarevića koja teži gotovo 1.500 grama. izrađena je po ugledu na fresku iz crkve Svete Trojice, pri manastiru Manasija.

Krune su ručno rađene starim tehnikama valjanja, isecanja, kovanja, tordiranja, granulacije, gravure, filigrana, nitovanja, lotovanja, poliranja, pozlate, obrade kamena i fasovanja.

Festival u Kini obuhvata međunarodne forume, izložbe, takmičenja i performanse, i od osnivanja 2007. okupio je više od 4.000 predstavnika iz 465 zemalja i organizacija.

U saopštenju piše i da je, od osnivanja festivala bilo prisutno i oko 40.000 domaćih predstavnika i više od dvadeset miliona turista i domaćih posetilaca.

Taj festival se održava svake druge godine u cilju promocije očuvanja nematerijalne kulturne baštine i razmene iskustava među učesnicima.

Podržan je od strane ministarstva kulture i turizma Kine, Narodne vlade provincije Sečuan, agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu(UNESKO) i Nacionalne komisije Kine za UNESKO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari