Ivan Jevtović : Naše "Obraćanje naciji" je satirična pouka o svemu što nam se dešava u svim ovim stresnim danima" 1 Foto: Antonio Ahel/ATAImages

-„Bio sam mnogo ljut na lopovsku vladu. Ljut na gazde koji otpuštaju radnike i ljut na crkvu“… To ne govorim ja, nego Čovek sa ekserom – kaže glumac Ivan Jevtović za Danas odgovarajući na pitanje koja mu je omiljena replika u predstavi „Obraćanje naciji“ i kako se zove lik koga on igra.

Mada, kako dodaje, glavni likovi ove predstave, rađene prema tekstu Askanija Ćelastenija, a u režiji Bojana Đorđeva su više kreacije, „specijalna bića“, te se ne  začudio ukoliko bi kod publike pobudili zanimljiva poređenja .

– Neko bi sve nas zajedno na sceni mogao da uporedi sa Adams Family ili sa porodicom Topalović – rekao je Jevtović za Danas pred premijeru predstave „Obraćanje naciji“, koja je održana sinoć u Ateljeu 212.

Bing efekat predstave

Na opasku Danasa da predstava nosi dosta znakovit naslov Jevtović kaže da se to prosto poklopilo.

-To što se predstava zove „Obraćanje naciji“ se slučajno poklopilo. Ta predstava je dobila naslov još pre više od pola godine, ali ono što se uvek dešava u umetničkim činovima ili pokušajima je da je taj tekst, koji je bio veoma izazovan za nas da ga napravimo, sastavimo i pretvorimo u predstavu, da se u prvom susretu s publikom potvrdilo, što bi rekao moj otac, da postoji bing efekat, odnosno, da je došlo do apsolutne komunikacije između auditorijuma i glumačkog ansambla, da je rođena predstava. Jer predstava ne nastaje na probi, u zamisli reditelja, nego u tom strasnom odnosu , između reditelja i glumačkog ansambla – smatra Jevtović, dodajući da je tom rađanju predstave svedočio na otvorenoj  generalnoj probi.

– Bojan je napravio vrlo intrigantan i izazovan dramski materijal za nas glumce kao i za ceo stručni tim. Izazovan u glumačkom smislu jer su to velike monološke stend ap deonice koje je trebalo pretvoriti u pozorišne scene, a intrigantan jer će se publika lako povezati sa onim što se dešava na sceni. Verujem da će ljudi posle predstave izaći osokoljeniji. Moji studenti su juče došli i bili srećni i zadovoljni što su to videli. Nešto kao kad sam ja kao klinac gledao neke stvari, pa kažem: „Uf, sad sam spreman da nešto promenim i da učinim i da popravim“ – pojašnjava Jevtović.

Prema njegovim rečima potvrdilo se u istoriji pozorišta da je satira možda najeefikasniji način da skrenemo pažnju na probleme i da ih rešavamo.

– Jer ako ulazimo u tragičnost ne samo što se tiče pozorišta nego uopšte, to neće doneti rešenje…Naše „Obraćanje naciji“, naša predstava, koju smo uradili sa Bojanom je prava satirična, smešno kisela pouka za sve ono što nam se  dešava u svim ovim stresnim danima i pogotovo političkim trenucima – zaključuje Ivan Jevtović.

Predstava „Obraćanje naciji“ se sastoji iz kratkih monologa odabranih iz istoimene drame i zbirke „Hodam u koloni’“ Askanija Čelestinija.

To su priče iz svakodnevice koje korišćenjem basnolikih alegorija slikaju kompleksnu mapu neoliberalne sadašnjosti – konzumerske, netrpeljive, korumpirane, samožive ali i paralisane, depresivne i bezidejne.

Svi klasni, rasni i politički problemi sasvim politički nekorektno, objašnjavaju se jednostavnim „prirodnim zakonima“ ili primerima iz istorije čovečanstva – elaborirajući citate sv. Mateja, Napoleona, Hitlera, Gramšija ili Svifta.

U kutiji šibica 

Svaki monolog je kratak, eksplozivan i na liniji između „rentovanja“ na Tviteru i stend ap komedije. Pisac monologe definiše kao humor koji staje u kutiju šibice – palidrvca koja bljeskaju jedna za drugim ili se ređaju u najrazličitije oblike“

U predstavi igraju: Gordan Kičić, Jovana Gavrilović ,Gorica Popović, Katarina Žutić, Dejan Dedić ,Ivan Mihailović ,Ivan Jevtović ,Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković, Miona Marković.

U autorskoj ekipi su i Julijana Vučo, koja je prevela tekst, dramaturškinja  Mina Ilić, scenograf Siniša Ilić, i kostimografkinja Marija Bolubdžić.

Sledeće izvođenje predstave „Obraćenje naciji“ zakazano je za 22. maj u Ateljeu 212 na Velikoj sceni „Mira Trailović“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari