Ivo Lola Ribar, ljubav i pozorište

Reflektor teatar priprema predstavu o narodnom heroju

Ostavite komentar


  1. Moj je dobronameran savet je da ne pravite predstavu na ovu temu. Samo ćete skrnaviti sve što je bilo vezano za ovog čoveka.
    Evo, i sam početak teksta je nakaradan, Scenario je napisala dramaturškinja i rediteljka. Pa valjda dramaturg i reditelj iako se radi o ženi. Taj novokomponovani pravopis je sasvim pogrešan. Pod plaštom izjednačavanja žena i muškaraca, stvara se jedan nakaradan sistem, koji se najdrastičnije ogleda u jeziku.
    Kako bi nazvali ženku vrabca? Vrabkinja, vrabičkinja, vrabica?
    Sačuvajmo ovo malo jezika, bez podrugivanja.
    Tako, kao da gledam da ćete hteti da napravite neku predstavu o ovom čoveku, a ispostaviće se da će to biti jedno ruglo.
    Izvinjavam se ako grešim dramaturškinji i rediteljki.

  2. Dobar tekst za novo jutro. Meni je I.L. Ribar uvek bio nekako mitski tip, kao dečaku koji ga je gledao na leđima mladih udarnika i zeleo košulju sa njegovim likom izgledao mi je bas holivudski(svež, lep, savremen). A o Slobodinoj smrti i ja sam saznao ne tako davno. Priča koja je bacila novo svetlo na uvek iskazivano poštovanje.

  3. Овакави текстови су били уобичајени, чести и политички подржани пре 40, 50 и 60 година. Данас, ипак, знамо да је борба КП Југославије и њених функционера била све само не борба за слободу. Комунисти су се борили и изборили за увођење тоталитарног режима, масовни терор и пљачку према којој приватизација деведесетих личи на хуманитарну акцију. Питање је ко има интерес да овакве теме данас пропагира (осим легендарног државног секретара у влади Војислава Коштунице, Секуловића)?

  4. Bravo za mladu rediteljku zbo ideje i teksta. Svidja mi se i sto se stila da pomene i promenu naziva ulice. Nekadasnja ulica Lole Ribara u Brogradu, koja je po svemu trebalo da nosi njegovo ime je promenjrna u Svetogorsku, jer je to bio naziv koji nidila u vreme kvislinske vkasti u Beografu 1943. Lola Ribar je dobio neku ulucu na periferiji. Tako su zadovoljene sujete potomaka nekih kvislinga i pokazano da Srbija ne mari za ljzde od ideja i ideala. Mozda tu lezi razlog sto nam se uvek pinavljaju iste greske. Licni interes je kod nas uvek bio iznad svega.

  5. @Влатко
    Sram vas bilo! Ne predstavljajte se lazno. Vi i vama slicni ne mogu da prezale sto Hitler nije pobedio, a Nedic, Draza, Ljotic poveli Srbiju u “svetlu” buducnost. Niste vi antifasista vec jedan od onih koji zale za Nedicevim vremenom, kada su na Terazujama, stajala vesala na kojima su se ljuljala tela obesenih rodoljuba, a ravnodusna publika sedela ispred Kasine i pila pivo. Na radiu trestali nemacki marsevi i Vagner, jer nemacki vojnici vole klasicnu muziku. Radile kafane i pozorista, zabavljali se nemacki vojnici, igrale se fudbalske utakmice u prisustvu 20,000 gledalaca. U javnom saobracaju galantni Nemci ustupali mesta ljupkim damama i samo su “zli” komunisti ometali idilu i harmoniju. Da ste antifasista znali bi da je preko 300,000 boraca NOP-a dalo zivot i postovali bi te zrtve. Od prezvelih najmanje su koristi imali oni koji su izneli rat na svojim ledjima. Oni su se borili za slobodu i socijalnu pravdu. Kvislinzima i saradnicima nacista sudjeno je svuda u Evropi, konfiskovana imovina, fabrika automobile Pezo nacionalizovana je, jer su vlasnici radili s Nemcima.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.